ShippingWatch

Monjasa og Jan Jacobsen frifundet i bedragerisag ved landsretten

Monjasa og stifter Jan Jacobsen er mandag blevet frifundet for bedrageri ved Vestre Landsret. "Vi havde forventet denne klare frifindelse," siger Monjasas Group CEO, Anders Østergaard.

Anders Østergaard og Jan Jacobsen (th.) står bag det danske bunkerselskab Monjasa, som mandag blev frifundet i en bedragerisag ved Vestre Landsret. Jan Jacobsen blev også frifundet, men har idag forladt Monjasa. | Foto: PR-foto/Monjasa

Monjasa og stifter Jan Jacobsen er mandag blevet frifundet for bedrageri i ankesagen ved Vestre Landsret.

Dermed har landsretten omstødt sidste års dom fra byretten i Kolding, hvor det danske bunkerselskab og dets tidligere ejer og direktør blev dømt for systematisk bedrageri mod en malaysisk kunde.

Der er samtidig sat endeligt punktum i den langstrakte bedragerisag, som blev rejst af bagmandspolitiet for mere end tre år siden.

"Vi havde forventet denne klare frifindelse. Siden sagens begyndelse har vi bestridt anklagerne og fastholdt kravet om frifindelse. Vi betragter nu sagen som afsluttet og ser fremad," udtaler Group CEO, Anders Østergaard.

Siden sagens begyndelse har vi bestridt anklagerne og fastholdt kravet om frifindelse. Vi betragter nu sagen som afsluttet og ser fremad"

Anders Østergaard, Group CEO, Monjasa

Sagen drejer sig om 24 leverancer af bunkerolie i perioden 2010 til 2013.

Det springende punkt er, hvorvidt det malaysiske selskab Pacific Inter-Link har fået det skibsbrændstof, som det har betalt Monjasa for at levere til to af sine skibe, Concord 1 og Endeavor 1.

Byretten mente, at Monjasa bevidst havde overfaktureret kunden ved at levere for lidt brændstof, og at der derfor var tale om bedrageri. Men nu er landsretten kommet frem til den modsatte konklusion.

Nye vidner vejede tungt

I sin begrundelse for frifindelsen af Monjasa og Jan Jacobsen lægger landsretten vægt på en række nye forklaringer fra vidner, som ikke blev hørt i byretten.

Det drejer sig blandt andet om en direktør for en Dubai-baseret bunkerleverandør, West Gate Ships Trading, som forklarede, at hans selskab har fungeret som underleverandør i flere af de omstridte bunkerhandler.

Landsretten hørte desuden fra en tidligere salgschef i Monjasa samt en forhenværende medarbejder i selskabet Templar, der begge støttede op om forsvarets forklaring.

En teknisk rapport indhentet af forsvaret, som konkluderer, at skibene vil være gået i stå flere gange på deres rejser, hvis ikke de havde fået leveret den fakturerede mængde brændstof, har også spillet ind.

Det bliver også lagt til grund, at den kunde, som startede sagen, Pacific Inter-Link, efterfølgende trak sin anmeldelse tilbage.

Har selv efterforsket sagen

Det er Jan Jacobsen selv, som har fundet frem til de nye vidner og dokumentbeviser, der nu har været med til at frikende ham selv og Monjasa.

Efter dommen i byretten i september 2016 har han efterforsket sagen på egen hånd. Han kontaktede blandt andet Monjasas underleverandør Templar for at høre, hvem de havde brugt som underleverandør i pågældende handler.

Vi må konstatere, at landsretten har vurderet sagen væsentlig anderledes, end vi har gjort (...)"

Niels Vejlby Hansen,Vicestatsadvokat, SØIK
Under to møder i Dubai fik han udleveret fakturaer, som viser, at West Gate Ships Trading har leveret olien i 16 af de 24 tilfælde.

En forklaring som direktøren for West Gate Ships Trading og en tidligere medarbejder i Templar bakkede op, da de afgav forklaring under sagen i Vestre Landsret.

Vicestatsadvokat i SØIK, Niels Vejlby Hansen, siger i en kommentar til ShippingWatch:

"Vi må konstatere, at landsretten har vurderet sagen væsentlig anderledes, end vi har gjort ved vores tiltalerejsning og dermed også væsentlig anderledes, end byretten har vurderet. Systemet er nu engang sådan, at det er landsretten, der har det sidste ord i behandlingen af en sådan sag, og derfor tager vi naturligvis landsrettens afgørelse til efterretning. Jeg forventer ikke, den indbringes for Højesteret," siger Niels Vejlby Hansen.

Monjasas forsvarer skød løs på beviserne: "Det er blændværk"

Anklager fulgte papirsporet i sagen mod Monjasa

Tidligere Monjasa-chef i hårdt angreb på kronvidne

Monjasas bedrageridømte stifter slås for frifindelse

Monjasa fremlægger egen efterforskning i straffesag

Hovedperson i Monjasa-sagen udebliver fra ankesag 

Ukendt bunkerselskab kan få hovedrolle i sagen mod Monjasa

Anklager går efter skærpet straf til Monjasa

Forsvaret indkalder nye vidner i Monjasa-sagen

Nu begynder ankesagen om omfattende svindel i Monjasa 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs