ShippingWatch

Olien rammer højeste pris i over to år efter tyrkisk trussel

Olieprisen har på de internationale markeder ramt det højeste niveau i mere end to år. Mandag steg olieprisen over tre procent, og stigningen fortsætter tirsdag.

Olieprisen har på de internationale markeder har ramt det højeste niveau i mere end to år.

Mandag steg olieprisen over tre procent, og stigningen fortsætter tirsdag. En tønde råolie fra Nordsøen til levering i november koster nu 59,39 dollars.

Det er en stigning på 0,37 dollar eller 0,6 procent og den højeste pris siden juli 2015.

Samtidig stiger den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate (WTI), 0,2 procent til 52,31 dollars for en tønde. Det er ikke set højere siden april i år.

Årsagen til de stigende priser er ifølge Reuters, at balancen mellem udbud og efterspørgsel på de globale markeder er blevet bedre.

De olieeksporterende landes organisation, Opec, har sammen med Rusland og flere andre store producenter reduceret produktionen med omkring 1,8 millioner tønder om dagen siden begyndelsen af 2017.

Det har ifølge Bloomberg News bidraget til at løfte oliepriserne med omkring 15 procent de seneste tre måneder.

Formålet med at begrænse produktionen er at sikre stabile eller højere priser. Aftalen gælder foreløbig frem til marts 2018.

Trussel fra Tyrkiet

Geopolitisk uro er også med til at gøre råolie dyrere.

Mandag truede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, med at lukke for en olieledning, der transporterer olie fra det nordlige Irak.

Truslen blev fremsat i forbindelse med tyrkisk fordømmelse af en folkeafstemning mandag i det kurdisk dominerede nordlige Irak om løsrivelse fra Irak.

"Lad os se, hvilke kanaler den regionale nordirakiske regering vil bruge til at transportere sin olie efter afstemningen. Eller hvor den vil sælge olien. Vi har hanen. Det er slut, når vi lukker for hanen," sagde Erdogan på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Iraks regering i Bagdad anerkender ikke afstemningen og har opfordret andre lande til at indstille import af kurdisk råolie.

"Hvis denne boykot viser sig at blive en succes, så vil der komme omkring 500.000 færre tønder olie ud på markedet hver dag," skriver Commerzbank i et notat mandag om den tyrkiske trussel ifølge Reuters.

Norsk centralbank tror på højere olieinvesteringer

Høje priser kan fremskynde olieindustriens endeligt

Analytikere: Første fase i olieopsving er i gang

Forsiden lige nu

J. Lauritzen mister vicechef for tørlast

J. Lauritzen mister sin næstkommanderende i Lauritzen Bulkers, Claus Stahl, der har sagt sit job op. Han skifter senere på året til en stor dansk tørlastmægler. Dermed er den daglige ledelse af Lauritzen Bulkers skåret fra tre til én person på et år.

Seneste Rederier

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere