ShippingWatch

Grønlandske søkort strandet i dansk udflytningskaos

Produktionen af livsvigtige søkort til Grønland er gået fuldstændig i stå efter udflytningen af den ansvarlige styrelse, skriver Politiken. Regeringen beskyldes nu for løftebrud.

Inden udgangen af 2018 skulle Danmark lave 73 digitale søkort til Grønland, som skulle forhindre ulykker ud for den grønlandske kyst. Men produktionen af søkortene er nu gået helt i stå, skriver Politiken.

I løbet af otte år har den ansvarlige styrelse, Geodatastyrelsen, fået lavet 32 af de 73 søkort, men udflytningen af styrelsen fra København til Aalborg har forpurret produktionen. Bare én af de i alt 15 medarbejdere, der lavede søkortene, er fulgt med, oplyser styrelsen til Politiken.

Styrelsen har nu ansat de nødvendige nye medarbejdere, som først skal oplæres, og det forventes at tage flere år.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 14 dage

Den manglende produktion får skarp kritik af flere partier i oppositionen, som vil have en redegørelse fra regeringen.

"Jeg har tidligere sagt, at det kan ende med at koste menneskeliv, og det mener jeg stadig," siger Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, til Politiken.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt beklager situationen og åbner for en kompensation til Grønland uden at nævne, hvad han mere konkret tænker på.

Grønlands Erhverv: Royal Arctic Line svigter kunderne

Elektroniske søkort et kæmpe problem for skibsfarten

DMI og Weilbach i nyt digitalt samarbejde

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere