Piraterne er tilbage ved Somalia
Over for Jyllands-Posten peger flere eksperter i pirateri på, at de senere års militære succes mod somaliske pirater får rederierne til at tage lettere på situationen. Det er nemlig dyrt at købe sig til sikkerhed om bord, og fra at have været flydende fæstninger med sværtbevæbnede vagter og rælingen viklet ind i pigtråd ved indgangen til dette årti, er flere af fartøjerne nu igen bare handelsskibe.
"Rederierne begyndte at slække på deres sikkerhed, da risikoen for angreb faldt. Det har piraterne kunnet se, og det virker som en kalkuleret beslutning at slå til nu. Antallet af angreb fortæller os, at det er organiseret," siger Ben Lawellin til Jyllands-Posten.
Han arbejder for organisationen Oceans Beyond Piracy, der siden marts har registreret fem kapringer, fem kapringsforsøg og over 10 mistænkelige hændelser ud for Østafrika. Her befinder sig ifølge brancheorganisationen Danske Rederier til enhver tid 70 danskopererede skibe.
I snart et årti har de somaliske pirater trukket overskifter over det mest af verden, og da aktiviteten toppede i begyndelsen af 2011, var 32 skibe og 736 gidsler i piraternes varetægt, heriblandt syv danske lystsejlere og to sømænd. Truslen var så omfattende, at verdenssamfundets omkostninger var 45 mia. kr. om året ifølge Oceans Beyond Piracy.
Situationen var blevet et internationalt problem, og for første gang siden Anden Verdenskrig kæmpede de fem permanente medlemmer af sikkerhedsrådet i FN på samme side mod de somaliske pirater med succes. Fra foråret 2015 og indtil for få måneder siden, da trusselsniveauet blev opjusteret ad to omgange, vurderede Forsvarets Efterretningstjeneste pirattruslen til "ingen".
Udgifterne til bekæmpelse af pirateri stiger igen