ShippingWatch

Ministre i nyt samråd om skrottet Maersk-skib

Udviklingen i sagen om det skrottede Maersk-skib i Bangladesh, der indeholder radioaktive stoffer, får Enhedslisten til at indkalde to ministre til et samråd i Folketingets udenrigsudvalg.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er blevet indkaldt til et samråd i Folketingets udenrigsudvalg, hvor de bliver spurgt ind til situationen i Bangladesh med et skrottet Maersk-skib, som indeholder radioaktive stoffer.

Det er Christian Juhl, Enhedslistens medlem af Udenrigsudvalget, der har indkaldt til samrådet, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

Der er tale om det tredje i samråd i Folketinget, som handler om ophugning. Tidligere har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ad to omgange svaret på spørgsmål fra oppositionen.

De nye samråd drejer sig specifikt om det tidligere Maersk-skib North Sea Producer. Mediet Danwatch kunne for nylig kunne berette, at Højesteretten i Bangladesh rejser krav om, at en inspektionsrapport af skibet skal udleveres.

Det sker, fordi inspektionen ifølge rapporten har vist, at skibet indeholder radioaktive stoffer i mængder højere end de tilladte.

Kun én minister deltager

På samrådet bliver ministrene stillet følgende spørgsmål:

  1. Hvad har ministrene foretaget sig over for danske redere siden besvarelsen af samrådsspørgsmål B (URU, 2016/17) den 22. november 2016?
  2. Mener ministrene, at ophugningen foregår under forsvarlige arbejdsforhold?
  3. Hvilke konsekvenser mener ministrene, at det skal have for danske rederier, hvis de lader skibe ophugge i strid med internationale konventioner?
  4. Hvad vil ministeren gøre for, at Hong Kong Konventionen overholdes, når danske skibe ophugges uden for Danmarks grænser, og at lignende forhold ikke gentager sig?

Der er endnu ikke fundet en endelig dato for samrådet, som højst sandsynligt bliver afholdt i løbet af august måned, oplyser Enhedslisten til ShippingWatch.

Kun en af ministrene forventes at deltage i samrådet, lyder det fra partiet.

Dansk ja til Hongkong

Sammen med Politiken og TV2 var Danwatch i efteråret 2016 med til at afsløre, at Maersk-skibet blev sendt til ophugning på en strand i Bangladesh af det selskab, der havde købt skibet af Maersk.

Folketinget vedtog tilbage i maj et lovforslag, som medfører, at Danmark kan tiltræde IMO-konventionen om miljørigtig ophugning - den såkaldte Hongkong-konvention.

Der mangler dog stadig opbakning fra flere lande, før konventionen kan træde i kraft.

Medie: Skrottet Maersk-skib i Bangladesh indeholder radioaktive stoffer

Minister om Maersks flagtrussel: Det er ikke ordentligt

"Hvis det var sket på den danske vestkyst, havde der været et ramaskrig"

 

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere