Rederi modtager bødekrav på 375.000 kr i svovlsag

Når skibe sejler rundt i Vesterhavet og Østersøen, så må indholdet af svovl i brændstoffet ikke være for højt. Men det er det indimellem alligevel.
Nu kræver anklagemyndigheden en bøde på 375.000 kr. fra et udenlandsk rederi for overtrædelse af reglerne. Det oplyser Miljøstyrelsen, som har anmeldt rederiet til Nordjyllands Politi for overtrædelse af svovlreglerne.
"Det skal ikke være straffrit bare at forurene løs, og derfor er vi tilfredse med, at politianmeldelserne nu begynder at føre til udstedelse af bøder," siger hun.
Også et andet rederi, som styrelsen har anmeldt, har modtaget et bødeforlæg. Det er dog noget mindre, nemlig på 30.000 kr.
Det er Miljøstyrelsen, som er kommet med en indstilling til, hvor store bøderne bør være. Man har blandt andet lagt vægt på overtrædelsens karakter og på straffen af andre overtrædelser inden for miljøområdet.
"Bødeniveauerne er ikke skåret i sten. Det er vores opfattelse, at bøderne bør være højere, hvis der er tale om meget grove eller gentagne overtrædelser," siger Sara Røpke.
Redere: Offentliggør navnene
Danske Rederier, tidligere Danmarks Rederiforening, roser Miljøstyrelsen for at straffe svovlsynderne.
"Størrelsen af bøderne kan man så altid diskutere. Et mellemstort containerskib kan med dagens brændstofpriser spare godt 870.000 kr. på en tur fra den engelske kanal gennem Østersøen til Rusland og retur. Derfor ser vi gerne, at man nu tager fat på at indføre højere bødestraffe, da de kan virke afskrækkende," siger hun.
Danske Rederier mener samtidig, at navnene på rederierne bør offentliggøres.
"Stod det til os, så måtte navnene på de rederier, der bryder reglerne, også gerne offentliggøres. Det kan give kunderne mulighed for at fravælge rederier, der ikke overholder loven," siger Maria Bruun Skipper.
17 sager bliver behandlet
Ifølge Miljøstyrelsen håber man på, at alene det, at rederierne bliver straffet, har en effekt. Men Miljøstyrelsen vil også vurdere, om det kan være nødvendigt med højere bødekrav i fremtiden.
Miljøstyrelsen har anmeldt 17 sager om svovlindhold i skibsbrændstof til politiet, siden reglerne blev skærpet i januar 2015.
Sara Røpke oplyser, at sagerne bliver behandlet i syv af landets 12 politikredse.
Fra 2020 træder de internationale regler for skibes udledning af svovl i kraft. Herefter må skibes brændstof kun indeholde 0,5 pct. svovl mod 3,5 pct. svovl i dag.
Svovlsyndere skal tage sig i agt for sniffere et år mere
Relaterede artikler:
Antallet af svovlsyndere i Danmark stiger
For abonnenter
Rederier må selv betale for svensk svovlkontrol
For abonnenter