ShippingWatch

Flere filippinske sømænd end danske på DIS-skibe

Filippinske sømænd topper listen over nationaliteter i Dansk International Skibsregister, hvor de ansatte ombord har skattefrihed. En udvidelse af ordningen til at gælde offshoreskibe er på den politiske dagsorden. S og DF kræver dansk beskæftigelse.

Der er flere filippinske sømænd end danske ombord på skibene i Dansk International Skibsregister (DIS).

I alt 2.854 filippinere var påmønstret DIS-skibe pr. 30. september, 2014, som er de seneste tal, oplyser Søfartsstyrelsen til ShippingWatch.

Dermed topper Filippinerne listen over nationaliteter efterfulgt af Danmark, Indien og Polen.

DIS-registeret har eksisteret siden 1999 og blev oprettet for at hjælpe danske rederier i den internationale konkurrence.

Ordningen betyder blandt andet, at ansatte ombord på skibe i DIS ikke betaler skat af deres løn. Dermed slipper rederierne med lavere omkostninger, fordi de kan udbetale nettoløn i stedet for bruttoløn.

Omvendt går statskassen hvert år glip af et større beløb, fordi sømændene har skattefrihed. I 2016 lød det tabte provenu på 925 mio. kr. ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet.

En udvidelse af DIS-ordningen til også at gælde offshoreskibe er i øjeblikket på den politiske dagsorden efter, at det blå vækstteam i sine anbefalinger til regeringen for nylig havde en udvidelse af ordningen som det vigtigste punkt.

Meget tyder på, at regeringen vil kunne samle flertal bag et forslag. Socialdemokratiet har det dog som et krav, at ordningen skal bruges til at sikre arbejdspladser til danske sømænd.

"Umiddelbart er vi egentlig positivt stemte, men vi kan ikke bare sige ja fra hoften. Der er nogle knaster, der skal løses først. Dels skal det finansieres, og så er det afgørende for os, at der bliver tale om, at dansk arbejdskraft fastholdes, og at det bliver arbejde på nogle ordentlige vilkår," sagde skatteordfører Jesper Petersen (S) til ShippingWatch i marts.

Samme melding lød fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, hvor erhvervsordfører Hans Kristian Skibby understreger, at en udvidelse skal være med til at sikre dansk beskæftigelse.

Socialdemokratiet stiller krav til udvidelse af DIS

Statsstøtte til redere i Nordsøen vil kræve dansk beskæftigelse

Brian Mikkelsen: Jeg vil interessere mig særligt for DIS

Vækstteamets anbefalinger flugter med politisk dagsorden

 

Forsiden lige nu

Ultrabulk utilfreds med resultat for 2017

Et underskud er utilfredsstillende, når forretningsmodellen lægger op til altid at kunne få profit, lyder det fra Ultrabulks ledelse efter et underskudsgivende 2017. I år bliver bedre.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere