ShippingWatch

Beaching-arbejdere er i stor fare for lungesygdomme

Flere af arbejderne på beaching-værfterne i Bangladesh har opbygget høje koncentrationer af asbest i deres kroppe, hvilket øger risikoen for sygdomme som stenlunger og lungecancer. Det viser et nyt studie. Forsker bag kritiserer industrien for at underspille risikoen.

Foto: Louise Vogdrup-Schmidt

De ansatte på skrotværfterne i Bangladesh, hvor mange tyske redere får ophugget deres skibe, har en øget risiko for at få lungesygdomme.

Et nyt studie har undersøgt 101 værftsarbejdere i Bangladesh sidste sommer for at finde ud af, hvordan arbejdet på de såkaldte beaching-værfter påvirker deres helbred.

Undersøgelsen viser, at én ud af tre værftsarbejdere havde en stor koncentration af asbest i deres kroppe. Samtidig var otte arbejdere så udsatte, at 60 pct. af deres lunger var dækket af asbests.

Vedvarende kontakt med asbests kan føre til sygdommen stenlunger og i værste fald til lungecancer, fortæller forskerne bag studiet til det lokale medie bdnews24.com.

Det er organisationen Bangladesh Occupational Safety, Health and Environment Foundation (OSHE), som har foretaget undersøgelsen af værftsarbejdernes helbred.

I forbindelse med præsentationen torsdag kritiserede viceformand Dr. SM Morshed shippingindustrien for at benægte, at der er asbest i de skibe, som bliver ophugget i Bangladesh, Indien og Pakistan.

Undersøgelsen kommer på samme tid som en opgørelse fra ngo'en Shipbreaking Platform, som viser, at de europæiske redere sender langt hovedparten af deres skibe til ophugning på strandene i Sydøstasien.

Det gælder blandt andet de tyske skibsejere, som sendte 98 ud af 100 skibe til Sydøstasien i 2016. Ud af de 98 blev 40 pct. sendt til Bangladesh.

Mens eksperter og politikere kritiserede beaching-metoden, hvor skibet ophugges på stranden, så mener industrien, at der for tiden sker store forbedringer på flere værfter i især Alang.

De tyske redere er storforbrugere af skrotværfter

Pakistan indfører forbud mod at skrotte tankskibe

Nye Alang-værfter er blevet blåstemplet

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere