Rapport: Pirateri har nået 21 års lavpunkt

Ikke siden i midten af 1990'erne har truslen fra pirater været så lav som nu, fremgår det af en ny rapport fra International Maritime Bureau. Ét sted i verden er det dog gået den gale vej.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Der er godt nyt for de rederier, der bruger mange ressourcer på at holde piraterne væk fra deres skibe. I alt fald lader det til, at alle de tiltag, der er investeret i fra både redere og myndigheders side de seneste år for alvor får piraterne til at holde sig væk og beskæftige sig med noget andet.

Senest er det halvårsopgørelsen over pirateri fra International Maritime Bureau (IMB) under det internationale handelskammer, International Chamber of Commerce, der bekræfter tendensen.

For på trods af en stigning i antallet af kidnapninger i Vestafrika har der ikke været færre bevæbnede røverier og forsøg på pirateri siden 1995, skriver IMB i sin rapport.

I første halvdel af 2016 var der ifølge IMB 98 tilfælde i modsætning til 134 tilfælde i samme periode i 2015. Da pirateriet var på sit højeste i 2003 og 2010 var der 445 angreb om året.

Sydøstasiatiske lande laver korridor gennem piratfarvand 

I løbet af de første seks måneder af 2016 blev 72 skibe bordet, fem blev kapret, og yderligere 12 blev forsøgt angrebet. Der blev åbnet ild mod ni. Antallet af søfolk, der blev kidnappet, er også faldet markant, fra 250 i første halvdel af 2015 til 64 i år.

lederen af IMB, Pottengal Mukundan, siger i en kommentar til de nye tal:

"Faldet i globalt pirateri er gode nyheder. To af grundene er forbedringer omkring Indonesien og den fortsatte formindskelse af pirateri ud for Somalia ved Østafrika. Skibe skal dog fortsat være opmærksomme, opretholde et sikkerhedsniveau og indrapportere alle angreb, idet der fortsat eksisterer en trussel fra pirateri, især ud for Somalia og i Guinea Bugten."

Især Nigeria har set en opblomstring af pirateri i 2016. Af de 44 søfolk, der blev kidnappet for løsepenge i første halvdel af 2016, er de 24 af dem fra Nigeria i modsætningen til kun ti i samme periode af 2015.

Danmark vil have bedre vilkår for søfolk i gidselsituationer 

Syv søfolk kidnappet syd for Filippinerne

Piratangreb i Nigeria kan sprede sig til havneterminaler

Militante optrapper angreb på Nigerias oliefaciliteter 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også