Sydøstasiatiske lande laver korridor gennem piratfarvand

Indonesien, Filippinerne og Malaysia vil oprette en beskyttet korridor for handelsskibe gennem farvande i det sydlige Filippinerne, der er plaget af hyppige kidnapninger og piratangreb.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Op mod 20 malaysiske og indonesiske besætningsmedlemmer fra slæbebåde er blevet kidnappet af islamistiske Abu Sayyaf-militser i farvande ud for det sydlige Filippinerne i år, og en række indonesiske havnemyndigheder, blandt andet Kalimantan på Borneo, er nu stoppet med at udstede tilladelser til skibe, der sejler med kul fra Indonesien til det sydlige Filippinerne.

I et koordineret forsøg på at dæmme op for udviklingen vil Indonesien, Malaysia og Filippinerne nu sammen se på at etablere en transitkorridor for handelsskibe gennem det piratfyldte farvand, inklusive dele af Suluhavet og Celebeshavet, skriver Reuters.

Det sker efter blandt andet Indonesiens regering i Jakarta har udtrykt bekymring om, at piratproblemet her kan nå et omfang på niveau med det, man så ud for Somalia for blot få år siden.

"Ministrene er blevet enige om en principaftale om at udforske mulighederne, blandt en transitkorridor gennem de maritime områder, der bekymrer parterne. Denne korridor vil fungere som en dedikeret søvej for skibe," sagde de tre landes forsvarsministre i en fælles meddelelse efter et møde i Manila, ifølge Reuters.

Derudover vil de tre lande også gå sammen om at øge luft- og havpatruljering af farvandene samt tilbyde flere fartøjer til at eskortere handelsskibe gennem farezonen.

Indonesien er verdens største producent af termisk kul og står for op mod 70 pct. af Filippinernes kulimport.

IMB: Indsats mod pirater i Sydøstasien virker

Lande i Sydøstasien vil skærpe kamp mod pirater

Flere søfolk bliver kidnappet af pirater

Pirater frigiver kidnappet Bourbon-besætning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også