ShippingWatch

Monjasa fastholder uskyld efter dom i Nigeria

På intet tidspunkt er der fremlagt nogen beviser i sagen, mener den danske bunkervirksomhed Monjasa, efter at en domstol i Nigeria har dømt et chartret skib og 14 besætningsmedlemmer for ulovlig handel med bunkerolie.

Besætningen ombord på det Monjasa-chartrede tankskib Anuket Emerald, der i Nigeria er dømt for ulovlig handel med bunkerolie, har forladt landet, mens der nu indledes en juridisk proces om skibets videre skæbne.

Det skriver Monjasa i en mail til ShippingWatch i en kommentar til sagen, der foreløbig har varet godt et år, siden skibet i marts 2015 blev arresteret af et flådefartøj fra Nigeria. Skibet er i de nigerianske myndigheders varetægt.

Den danske bunkervirksomhed med hovedsæde i Fredericia fastholder, at der ikke er foretaget noget ulovligt.

Tankskib fra Monjasa tilbageholdes i Vestafrika

"Det er korrekt, at der er faldet dom vedrørende skibet Anuket Emerald, som har været tilbageholdt af de nigerianske myndigheder i en sag, som omhandler den frie adgang til internationalt farvand (EEZ) ud for Nigeria. Retten i Lagos har dog ikke udsendt en formel domsafsigelse. Af samme grund har vi ikke mulighed for at kommentere i detaljer på nuværende tidspunkt," skriver Monjasa, der noterer, at besætningen ifølge skibets ejer nu er løsladt og har forladt Nigeria:

"Det er naturligvis helt afgørende, og det glæder os rigtig meget. Hvad angår skibets videre skæbne, bliver det nu et anliggende for den internationale maritime retsproces i UNCLOS-regi mellem reder, de nigerianske myndigheder, respektive P&I-klubber og lokale og internationale advokater."

Ifølge Monjasa er der på intet tidspunkt fremlagt nogen beviser i sagen. Ifølge Anders Østergaard (foto), CEO i Monjasa Holding, befandt Anuket Emerald sig i internationalt farvand, da skibet blev arresteret, mens myndighederne og nu en domstol i landet mener, at skibet befandt sig i Nigerias farvand uden de fornødne tilladelser.

Et nigeriansk flådefartøj opbragte den 8. marts sidste år Anuket Emerald ud for Nigeria på mistanke om ulovlig oliehandel. Efterfølgende blev tankskibet overgivet til myndighedernes varetægt, hvorefter såvel skibet, to virksomheder og 14 besætningsmedlemmer fra Rusland, Ukraine og Filippinerne blev tiltalt for fire forhold i sagen og nu også dømt.

Tankskib fra Monjasa dømt i oliesag i Nigeria

Anklager om arresteret Monjasa-skib: De manglede papirer

Monjasas ankesag i Nigeria fejet af banen

Nigeria anklager Monjasa for ulovlig bunkerhandel

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere