ShippingWatch

Kinesisk eksport i rekordfald siden finanskrisen

Eksporten ud af Kina er faldet drastisk i årets første to måneder, viser nye handelstal fra Riget i midten. Der er dog positivt takter forude, siger analytikere.

Faldet i eksporten ud af Kina for årets to første måneder er det største, siden finanskrisen rasede. Det skriver Dagens Næringsliv.

Påstanden bygger på kinesiske handelstal, der viser et fald i eksporten på 25,4 procent for årets få frøste måneder, målt i amerikanske dollars. Fald i eksporten ud af Kina på over 25 procent er sidst set i maj 2009, da finanskrisen havde raseret den globale økonomi så meget, at eksporten faldt med 26,5 procent.

Det kinesiske nytår skaber en smule uregelmæssighed i tallene, da det datomæssigt flytter sig hvert år. Det berører dog ikke det overordnede indtryk af en svag eksport, siger den japanske investeringsbank Nomura Securities i en rapport.

"Noget af eksporten blev flyttet fra februar til januar på grund af kinesisk nytår, men totalt set er den internationale efterspørgsel svag," skriver investeringsbanken i en rapport.

Også økonomen Julian Evans-Pritchard, der er specialist i Kina hos Capital Economics vurderer, at det kinesiske nytår kan flytte rundt på efterspørgslen, men også at et opsving kan være lige om hjørnet.

"Vi mistænker, at faldet i eksporten skyldes sæsonskævheder som følge af tidspunktet for det kinesiske nytår. Den trend bør slutte i marts og resultere i et kraftigt opsving," siger han til Dagens Næringsliv.

Ifølge handelstallene faldt også den kinesiske import med 13,8 procent i amerikanske dollars. Det skal dog blandt ses i lyset af faldende råvarepriser, som slår igennem på eksporten målt på valuta. Ifølge Julian Evans-Pritchard vil de tal stige i takt med at råvarepriserne også bør stige.

"Prisen på vigtige råvarer er i færd med at stige og det bør føre til en ændring i de næste kvartaler," siger han.

Verdenshandlen fortsætter sit voldsomme dyk

OECD sænker forventningerne til global vækst

Moody's: Ingen lyspunkter for verdensøkonomien de kommende år

 

Forsiden lige nu

Sådan vil Maersk overbevise investorerne

Topledelsen i Maersk leverer i dag tirsdag sit bud på de kommende års strategi for kerneforretningen Transport & Logistics. Det sker over for en bred kreds af investorer og analytikere på en kapitalmarkedsdag. Se strategien her.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere