ShippingWatch

Kinesisk regering accepterer lavere vækst fremover

Den kinesiske regering accepterer lavere vækst i årene fremover, og samtidig har den givet sig selv en højere grad af frihed ved at indføre et fleksibelt vækstmål.

Foto: Thomas Borberg

Regeringen i Kina har accepteret en lavere vækst de kommende år og har samtidig givet sig selv en højere grad af frihed ved at indføre et fleksibelt vækstmål.

Sådan lyder vurderingen fra Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, efter at den kinesiske regering i weekenden har sænket vækstmålet for landets økonomi, så man nu sigter efter en vækst på 6,5-7,0 pct. i år og 6,5 pct. om året frem mod 2020.

Det er lavere end tidligere målsætning, som lød på en vækst på 7 pct. i bruttonationalproduktet, BNP.

"Kineserne er villige til at acceptere lavere vækst, og kineserne har indset, at der er et strukturelt nedadrettet pres på væksten, og de har brug for de frihedsgrader, det giver at have et vækstinterval frem for et punktestimat," skriver Tine Choi i en kommentar.

Det var på den årlige kinesiske folkekongres, at premierminister Li Keqiang i weekenden løftede sløret for den nye målsætning.

Trods det lavere vækstmål kalder Tine Choi stadig målet for ambitiøst, og hun vurderer, at der er behov for politiske tiltag for at nå i mål.

"Vi forventer derfor, at øvelsen med at fortsætte de mange reformer - og samtidig sikre at væksten i førte omgang ikke presses for meget ned heraf - vil blive modsvaret af finanspolitisk stimulans," skriver Tine Choi.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Også hos investeringsbanken Carnegie tolker chefstrateg Henrik Drusebjerg weekendens udmeldinger som om, at der kan være flere lempelser på vej til den kinesiske økonomi, der sidste år havde den laveste vækst siden 1990'erne, da BNP voksede 6,9 pct.

Han hæfter sig ved, at regeringen i Kina næste år regner med et budgetunderskud svarende til 3 pct. af BNP og en vækst i udlånene på 13 pct.

"Begge tal tyder på muligheden for lidt mere stimulans til økonomien, men ikke noget markant," skriver han i en kommentar.

Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, kom i sidste uge økonomien til undsætning, da den sænkede de såkaldte reservekrav til de kinesiske banker. Det giver bankerne mulighed for at øge udlånene til virksomheder og private.

Verdenshandlen fortsætter sit voldsomme dyk

Kinas vækst er den laveste i 25 år

Verdensbanken sænker vækstforventninger for 2016

Forsiden lige nu

Søren Skou: Transformationen af Maersk er kompleks

Maersk-gruppens CEO Søren Skou lægger ikke skjul på, at ændringen af Maersk er en stor mundfuld og en kompleks opgave. Han er heller ikke tilfreds med de økonomiske resultater, men lover investorerne, at de kommer.

Én alliance sidder på hovedparten af global ordrebog

Det er især medlemmerne af en af de store containeralliancer, der har bestilt nye skibe inden for det seneste halve år. Ser man på skibe på over 16.000 teu, står alliancen for 58,6 pct. af ordrerne, skriver Seaintel i en ny analyse.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere