ShippingWatch

Russisk isbryder sætter nordøst-rekord

En atomdrevet russisk isbryder har ifølge et russisk medie sat rekord ved en sejlads gennem Nordøstpassagen. Blot 20 handelsskibe benyttede sig dog af ruten i 2015.

Med en transittid på 7,5 dage eller 185 timer har den russiske atomisbryder Vaygach angiveligt sat hastighedsrekord på ruten, som gik fra Cape Dezhnev i det østligste Sibirien til Det Hvide Hav i bunden af Barentshavet. Det skriver det russiske medie Port News.

Distancen var 2250 nautiske mil, og gennemsnitshastigheden dermed mere end 12 knob. Det mest bemærkelsesværdige er dog ikke så meget hastigheden som tidspunktet på året - sejladsen blev gennemført fra den 17. december til den 25. december 2015, hvilket er en måneds tid senere, end det normalt er muligt at sejle gennem farvandet nord for Rusland.

Til det amerikanske medie Alaska Dispatch News siger NASA-forsker Walt Meier, at sejladsen er et tegn på, at isforholdene i Arktis er under forandring.

"At gøre det så sent på året er ret usædvanligt, og det er en indikation af, at isen er ret tynd," siger han.

Det øgede fremkommelighed nord om Rusland har dog ikke ladet sig omsætte til forøget handelstrafik på ruten. Ifølge Alaska Dispatch News er antallet af skibe, der har besejlet ruten i sin fulde længde, faldet fra mere end 70 skibe i 2013 til færre end 20 skibe i 2015. I samme periode faldt den samlede fragtvolumen med 97 procent.

Ifølge Andreas Østhagen fra Arktisk Institut hænger faldet i trafikken blandt andet sammen med, at den lave oliepris har gjort gevinsten ved at sejle gennem det isfyldte farvand mindre.

"Og så er der hændelserne i Ukraine i 2014, som naturligvis har hæmmet det operationelle miljø, måske ikke direkte, men i hvert fald indirekte," siger han til Alaska Dispatch News.

Cosco åbner for fast sejlads på Nordøstpassagen

De arktiske lande lancerer fælles kystvagt

Canadisk reder sejler til Kina gennem Nordvestpassagen

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere