ShippingWatch

Det nye år starter med dårlige nyheder fra Kina

Tal for den kinesiske fremstillingssektor fortsætter med at skuffe økonomer og analytikere. Nye eksportordrer fra resten af verden faldt meget kraftigt.

Foto: Georg Hammerstein/POLFOTO/ARKIV

Den kinesiske fremstillingssektor skuffede i december efter to måneder med stigninger. PMI-indikatoren for Kinas fremstillingssektor faldt til 48,2 i december fra 48,6 i november. Det fremgår af data fra Caixin Media og Markit Economics. Og det var mindre end økonomer ifølge estimater indsamlet af Bloomberg havde ventet. Deres forventning var en stigning til 48,9.

"Det ville have været tredje måned i træk med stigning, hvilket ville have været bedre i tråd med vores forventning om, at økonomien nu endelig har stabiliseret sig efter markant opbremsning tidligere på året," skriver Bjarke Roed-Frederiksen, der er seniorøkonom i Handelsbanken, i en skriftlig kommentar.

Indekset har nu ligget under tærskelværdien 50 ti måneder i træk, påpeger han. Også den officielle PMI-indikator fra Kinas statistikbureau – som blev offentliggjort nytårsdag – skuffede i december ved kun at stige marginalt til 49,7 fra 49,6. Også her var der blandt økonomerne ventet en lidt større fremgang til 49,8.

Kraftigt fald i eksportordrer

Underindekset for nye eksportordrer faldt meget kraftigt med henholdsvis 3,8 og 1,1 point i Markits og den officielle PMI.

"Det tyder på, at det især er efterspørgslen efter Kinas eksport fra resten af verden, som udvikler sig negativt, og som fortsat giver eksportvirksomhederne modvind. Dermed holder vi fast i, at den underliggende udvikling for den indenlandske økonomi vil være positiv i første del af 2016, idet de mange lempelser af den økonomiske politik understøtter økonomien, skriver Bjarke Roed-Frederiksen.

"Det understøttes også af at den officielle PMI for servicesektoren steg pænt i december og nu ligger på flotte 54,4, hvilket jo er klart på den rigtige side af 50," uddyber han.

Markits service-PMI for december offentliggøres onsdag og lå på 51,2 i november.

Kinas økonomi ringere end officielle data viser

Sløv kinesisk vækst trækker verdens havne ned

Fem containerkæmper vil sætte sig på verdensmarkedet

 

Forsiden lige nu

Søren Skou: Transformationen af Maersk er kompleks

Maersk-gruppens CEO Søren Skou lægger ikke skjul på, at ændringen af Maersk er en stor mundfuld og en kompleks opgave. Han er heller ikke tilfreds med de økonomiske resultater, men lover investorerne, at de kommer.

Én alliance sidder på hovedparten af global ordrebog

Det er især medlemmerne af en af de store containeralliancer, der har bestilt nye skibe inden for det seneste halve år. Ser man på skibe på over 16.000 teu, står alliancen for 58,6 pct. af ordrerne, skriver Seaintel i en ny analyse.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere