ShippingWatch

Agent dømt for massiv våbensmugling til Nordkorea

Den største beslaglæggelse af våben til Nordkorea, siden sanktioner mod landet blev indført i 2006, sagde dommer i Singapore, da en shippingagent blev dømt for deltagelse i ulovlig våbentransport.

Foto: Vincent Yu

En domstol har fundet en Singapore-baseret shippingagent, Chinpo Shipping, skyldig i at have medvirket til transport af våben til Nordkorea.

Ifølge domstolen i Singapore har firmaet været agent for et nordkoreansk selskab, der drev skibet Chong Chon Gang, som blev opbragt i Panama i 2013 med en last af russisk-producerede våben. Domstolen betegnede beslaglæggelsen af lasten som den største, siden sanktionerne blev indført mod Nordkorea i 2006 som konsekvens af landets atomprogram, skriver nyhedsmediet Maritime Executive.

De skibet blevet arresteret i Panama havde det seks lastbiler med jord-til-luft missiler, 15 flymotorer, 25 containere fyldt med dele fra to MiG-jagere samt et udvalg af ammunition. Skibet var undervejs til Nordkorea med lasten, der var forsøgt skjult under en last af sukker.

Redere blokerer dansk våbenkodeks for nu 

Domstolen fandt også, at shippingagenten har deltaget i 600 økonomiske transaktioner til en værdi af ca. 40 millioner dollars for nordkoreanske selskaber over en periode på fire år og uden den fornødne licens i Singapore. Transaktionerne skete gennem et separat selskab, der delte adresse og email-konto med Chinpo.

Islamisk Stat går efter at ramme Suez Kanalen 

Ifølge dommeren var det ikke bevidst fra Chinpo Shippings side at begå kriminelle handlinger, men ved ikke i tilstrækkelig grad at undersøge, hvem selskabet driver forretning med, dømmes selskabet for at have faciliteret transport af våben til Nordkorea.

Skibet Chong Chon Gang, der i en årrække har været sortlistet af FNs sikkerhedsråd, har været tilbageholdt af myndigheder i fire forskellige lande i løbet af de sidste 10 år på anklager om smugleri, herunder narkotika.

Mistanke om narko i ransagning af Höegh Autoliner skib 

Hacking er en stignede trussel mod shipping

FN udsætter aftale om international våbenhandelstraktat

Derfor udskyder rederne dansk våbenkodeks 

 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs