ShippingWatch

Maersk ser stort potentiale på det iranske marked

Hvis sanktionerne mod Iran bliver hævet i forlængelse af de internationale aftaler, der er blevet enighed om, ligger der et stort potentielt marked og venter, lyder meldingen fra Maersk Gruppen til ShippingWatch.

Maersk Gruppen sidder efter alt at dømme og tæller ned til den dag, hvor sanktionerne - som alt tyder på nu - bliver hævet over for Iran. Ifølge en udmelding fra konglomeratet til ShippingWatch er vurderingen fra Esplanaden i København, at der gemmer sig et "stort potentiale," som kan udnyttes, hvis markedet åbnes.

"I det tilfælde, at de internationale sanktioner hæves, indeholder Iran et stort potentiale for nye kommercielle aktiviteter. Enhver beslutning fra vores side om at indgå forretning inden for energi eller transport vil dog afvente en endelig afklaring om ophøret af sanktionerne," hedder det i kommentaren fra Maersk Gruppen.

Iran kan være rigtig interessant for Maersks fire kerneforretninger, som alle kan høste gevinster, når det bliver muligt at handle med landet. Maersk Line vil kunne se en stigende omsætning i transporten af containere. APM Terminals kunne se en interesse i at investere i havne, hvor man allerede har set konkurrenten DP World stikke en føler ud. Og ikke mindst inden for de to olieselskaber, Maersk Oil og Maersk Drilling, ligger der store muligheder.

I alt regner landet således med at indgå aftaler om olie- og gasprojekter med udenlandske virksomheder for 185 milliarder dollar, svarende til ikke mindre end 1266 milliarder kroner, inden for de kommende år.

EU-lande skynder sig til Iran for at undersøge handelsmuligheder

"Vi søger handel, der går begge veje, og samarbejde inden for udvikling, design og teknik. Vi er ikke længere interesserede i en envejs import af varer og maskineri fra Europa," sagde den iranske industri- og handelsminister Mohammad Reza Nematzadeh på en konference i den østrigske hovedstad Wien i sidste uge.

Alene inden for de seneste uger har Iran forhandlet aftaler på plads med europæiske virksomheder til en værdi af to milliarder dollar, lød det fra iranerne.

For en uge siden vedtog FN's Sikkerhedsråd den resolution, der blåstempler den internationale atomaftale mellem Iran og seks stormagter. Men først når Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har aflagt rapport til FN's Sikkerhedsråd om, at Iran har levet op til bestemte krav til aftalen, vil sanktionerne reelt kunne ophæves.

Læs ShippingWatch gratis i 40 dage

Bryder Iran aftalen i løbet af det kommende årti, kan sanktionerne mod landet genindføres. Alle 15 lande i sikkerhedsrådet støttede den historiske aftale, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Omvendt løftes de lammende internationale sanktioner mod iranerne.

Danmark har på EU's udenrigsministermøde i sidste uge i Bruxelles efterlyst et samlet overblik over, hvornår hvilke sanktioner mod Iran bliver fjernet.

"Det er et meget komplekst spil, hvor nogle sanktioner løftes på nogle tidspunkter, mens andre ikke bliver løftet endnu," siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han vil 13. august holde et møde med Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer for at orientere danske virksomheder om, hvordan de skal sætte fødderne, når der åbnes for handlen med Iran.

FN godkender atomaftale med Iran

Atomaftale kan få Irans storhavn tilbage på verdenskortet

Her åbner iransk atomaftale døre for shipping

Danske rederier kan score trecifret millionbeløb på atomaftale

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere