ShippingWatch

Islamisk Stat går efter at ramme Suez Kanalen

Islamisk Stat vil helt sikkert forsøge at ramme Egyptens centralnerve, Suez Kanalen, lyder det fra flere sikkerhedseksperter med under en måned til åbningen af den udvidede kanal.

Suezkanalen
Foto: Josef Polleross

Om under en måned skal den nye udvidede Suez Kanal indvies under en stor ceremoni. Og derfor kan den 6. august samtidig være en oplagt anledning for den bevæbnede terrororganisation Islamisk Stat (IS) til at angribe kanalen, har flere sikkerhedseksperter i denne uge peget på ifølge udenlandske medier.

Hos sikkerhedsfirmaet Risk Intelligence er CEO Hans Tino Hansen heller ikke i tvivl om, at kanalen er et attraktivt mål for IS:

"IS vil helt sikkert forsøge at ramme kanalen," siger han til ShippingWatch.

I denne uge er 13 personer i Egypten blevet anholdt under mistanke om at planlægge et bombeangreb mod Suez Kanalen. I begyndelsen af juli blev over 100 mennesker ifølge den egyptiske hær dræbt, da militante islamister, der har erklæret troskab til Islamisk Stat i Syrien, angreb regeringssoldater og politifolk i en række koordinerede angreb på den egyptiske del af Sinai-halvøen. De største tab var så vidt vides blandt IS-tilhængerne. Til indvielsen af den nye kanal har myndighederne bygget en stor scene på netop Sinai-siden, hvor de kongelige og regeringsmedlemmer skal sidde.

Ifølge Hans Tino Hansen er Egypten i højere alarmberedskab i øjeblikket end normalt. Det skyldes dog ikke åbningen af den nye kanal, men netop angrebene i Sinai, vurderer han.

"Det er tvivlsomt, hvor meget skade de kan anrette ud over at skabe usikkerhed. Usikkerhed er også, hvad de går efter og så det signal, at man har ramt den egyptiske stat i centralnerven. Vi anser dermed ikke, at IS eller andre radikale grupper for øjeblikket har det, der skal til for eksempelvis at lukke kanalen," siger han.

Jacob Guldager fra Suez-agenten Leth Agencies har for nylig besøgt kanalen, hvor han blev jaget væk af militæret ved kanalen, da han tog nogle billeder. Billederne skulle slettes med det samme.

"De er ekstremt opmærksomme, og det vidner om, at Suez-Kanalen er pakket ind af militæret," siger han og peger på, at det faktisk har været sådan siden et angreb på containerskibet Cosco Asia tilbage i sensommeren 2013.

Her blev skibet forsøgt beskudt med en RPG-raket (rocket propellede grenade). Dog uden meget skade. Angrebet blev siden linket til terrornetværket al-Qaeda.

26 dømt til døden efter Suez-angreb

Kevin Doherty, der er direktør for det amerikanske sikkerhedsselskab Nexus Consulting, er ikke helt så sikker på, at roen vil blive bevaret og sagde for nylig til mediet Splash:

"Jeg er sikker på, at der vil være mere vold på kanalen, og man skal ikke blive overrasket, hvis der kommer endnu et angreb på skibe, der sejler gennem kanalen i 2015," sagde han.

Hans Tino Hansen fra Risk Intelligence medgiver, at nye angreb på skibe kan være en risiko, men tilføjer med henvisning til angrebet på skibet Cosco Asia:

"Vi mener dog, at de radikale islamister fandt ud af, at effekten var meget lille (et hul i en container) i forhold til deres indsats. Angrebene på land i Sinai har vist sig langt mere effektive. Dog kan man ikke udelukke, at man gør det blot for at vise, at man kan."

Suez-agent overrasket over Cosco-angreb

Et prestigeprojekt

Den nye kanal er i høj grad et prestigebyggeri fra præsident Abdel Fattah al-Sisis, der startede sin embedsperiode sidste år, og er et led i at opbygge den egyptiske økonomi.

"Han har gjort det på et år, hvilket vidner om handlekraft, og når man har sådan et projekt, vil man for alt i verden ikke have nogle ballademagere til at ødelægge det. Alene på grund af prestigeprojektet har man ekstra bevågenhed," siger Jacob Guldager fra Leth Agencies og fortsætter:

"Derfor tror jeg heller ikke, at man vil lykkes med et angreb. Sikkerhedsstyrkerne i Egypten skyder på alt, hvad der bevæger sig i forhold til uromagere. Indvielsen må på ingen måde gå galt, og helt ubekræftet er det mit indtryk, at der er en større opmærksomhed på sikkerheden. Men opmærksomheden har været stor, og lige siden revolutionen har man pakket kanalen ind, da det er landets største indtægtskilde."

Suez-Kanalen udvides på strategiske steder

I den seneste trusselvurdering af området omkring Suez Kanalen henviser MaRisk, en database under Risk Intelligence, til, at den egyptiske regering er i gang med at etablere en ny politistyrke, som skal være dedikeret til at beskytte og sikre kanalen. Samtidig har myndighederne forbudt våben og ammunition ombord på handelsskibe, der lægger til i Egyptiske havne eller sejler gennem deres farvand. Hvilket også tæller Suez Kanalen.

al-Qaeda udråber shipping-hubs som mål

Risk Intelligence: Al-Shabab fjernet som trussel mod shipping

Egypten satser stort på Suez-udvidelse

Advarsler om bestikkelse og vold i Suez-kanalen

Kameraer skal sikre Suez mod terroraktioner

 

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste overskrifter på ShippingWatch

Hamburg Süd luner hos Maersk i et risikofyldt marked, verdens største containerederier bekræftede nyt samarbejde, som ShippingWatch kunne fortælle om i sidste uge. Og så fremlagde flere store aktører regnskab.

Sovcomflot ser tegn på bedre tankmarked

Det russiske tankrederi Sovcomflot får overskud i årets tredje kvartal. Bedringen i tankmarkedet kom i slutningen af tredje kvartal og er fortsat ind i fjerde, lyder det.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere