ShippingWatch

Græsk usikkerhed bekymrer kinesiske investorer i shipping

Sidste år beskrev Kinas premierminister Grækenland som landets 'Gateway to Europe' med investeringer i shippingprojekter. Billedet er nu vendt, og kinesiske investorer vægrer sig over at investere i landet, efter valgsejren til Syriza i januar.

Foto: APM Terminals

Da Kinas premierminister sidste år turnerede rundt i Grækenland, blev der sideløbende blandt andet indgået en række storstilede aftaler om kinesisk finansiering til græske shipping- og energiprojekter. En naturlig udvikling dengang, da græske rederier står for omkring 60 procent af Kinas import og samtidig udgør den største kundegruppe for de kinesiske skibsværfter.

Men i dag ser billedet noget anderledes ud. Kinesiske investorer er i stigende grad bekymrede over potentielle politiske kovendinger fra den græske regering, ledet af det venstreorienterede parti Syriza, der kan ramme kinesiske investeringer i Grækenland og Europa generelt, skriver Financial Times.

"Grækenland er som en tigger med en guldskål," siger en kinesisk storinvestor til Financial Times og understreger, at så længe Grækenland ikke vil dele ud af guldskålen ved at tilbyde attraktive og stabile vilkår til investorer, vil det være mere end svært for landet at tiltrække kapital fra kinesiske investorer.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Disse usikkerheder blev blandt andet illustreret tidligere i år i forbindelse med den græske regerings salg af en ejerandel på 67 procent i havnen i Piraeus til storspillere som kinesiske Cosco Group. Først meldte den nyvalgte græske regering ud, at man ville stoppe salget og "revidere aftalen til fordel for det græske folk," hvorefter man i maj i år alligevel besluttede sig for, at havnen i Piraeus skal privatiseres gennem et salg af 51 procent af havnen.

Kinesisk finansiering på stribe

Det børsnoterede græske containerrederi Costamare sikrede sig i juni 2014 en finansieringsaftale med China Development Bank på op til 1,5 milliarder dollars. Aftalen, øremærket til finansiering af fem nybygninger, faldt således på plads i forbindelse med den kinesiske premierminister Li Keqiangs besøg i Grækenland.

Den kinesiske statsbank stillede også kapital til rådighed for det græske shippingministerium til en udvidelse af havnen i Piraeus.

Det statslige leasingselskab ICBC indgik i samme ombæring finansieringsaftaler med Libra Group om kapital til seks nybygninger på kinesiske værfter, ligesom Diana Shipping lukkede en aftale for 200 millioner dollars.

China Exim Bank underskrev også aftaler med Thenamaris og Oceanbulk på henholdsvis 400 og 57 millioner dollars.

Kinesiske statsbanker i græske milliardaftaler

Grækenland genoptager privatisering af Piræus

Ny græsk regering vil stoppe salg af Piraeus 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs