ShippingWatch

OECD: Kun moderat vækst i de kommende år

Pessimismen har fortsat et alt for solidt tag i de fleste industrilande, og især eurolandene skal føre en anderledes reformkurs, mener OECD.

"Overordnet fortsætter verdensøkonomien i lavt gear. Med 3 pct. de seneste syv år, ligger den globale vækstrate 1 procentpoint under gennemsnittet for perioden 2000-07. og omkring ¾ procentpoint under gennemsnittet i de 15 år op til finanskrisen. Verdenshandlen ligger også lavere end trenden. Rundt om i verden kører de private investeringer i tomgang. I OECD-landene alene er der fortsat 11 millioner flere arbejdsløse, end der var i 2007."

Med denne faktuelle opremsning indleder cheføkonom Catherine L. Mann OECD’s netop offentliggjorte efterårsprognose.

Pessimismen til trods venter OECD en gradvist bedre udvikling i økonomien i de kommende år - med streg under gradvist.

Kina vil fastholde stabil økonomisk vækst 

Euroland forventes således at få en vækst på 0,8 pct. i år stigende til 1,1 pct. næste år og 1,7 pct. i 2016. Danmark ventes at klare sig marginalt bedre med en vækst på 1,4 pct. i 2015 og 1,8 pct. i 2016.

Europas største økonomi og Danmarks vigtigste eksportmarked, Tyskland, forventes at ville få en økonomisk vækst, der skygger udviklingen i Euroland.

"Der er et yderst påtrængende behov for ambitiøse strukturelle reformer til at styrke beskæftigelsen og det langsigtede vækstpotentiale - i særlig grad i Japan og de store økonomier i Euroland. Reformer, der fremmer private og offentlige investeringer, vil kunne bidrage til at stimulere efterspørgslen på kortere sigt," lyder anbefalingerne fra Catherine J. Mann.

Hamborg Havn holder væksten oppe  

Hun opfordrer direkte eurolandene til at skrue ned for de seneste års stramme statsfinansielle konsolidering for at mindske de negative konsekvenser for væksten, ligesom OECD gentager opfordringen til Den Europæiske Centralbank (ECB) om at iværksætte pengepolitiske lempelser efter samme model, som centralbankerne i bl.a. USA og Storbritannien har implementeret med systematiske støtteopkøb af statsobligationer.

USA forventes at få en økonomisk vækst på 2,2 pct. i år stigende til 3,1 pct. i 2015 og 3,0 pct. i 2016, mens Storbritannien vil se en langsomt aftagende vækstrate fra 3,0 pct. i år over 2,7 pct. i 2015 til 2,5 pct. i 2016.

SeaIntel: Alt for mange store containerskibe næste år 

Effekten af den dynamiske udvikling i de to lande er dog så stor, at OECD-landene som helhed har udsigt til en vækst på 1,8 pct. i år stigende til 2,3 pct. næste år og 2,6 pct. i 2016.

På topmødet forrige weekend vedtog G20-landenes stats- og regeringschefer "Brisbane-planen", der frem til 2018 skal løfte den verdensøkonomiske vækst med 2 procentpoint ud over, hvad forventningerne er på basis af de nugældende forudsætninger.

OECD forventer en global økonomisk vækst på 3,3 pct. i år stigende til 3,7 pct. i 2015 og 3,9 pct. i 2016.

Der skal således ske en ganske markant indsats for at styrke vækst og beskæftigelse i de lande, der til sammen repræsenterer 85 pct. af verdensøkonomien, hvis Brisbane-planen skal lykkes.

Lars Mikael Jensen: Asien langt fra mainstream Europa 

Dyster prognose: Skibsværdier på vej mod nyt dyk 

DFDS øger forventningerne til 2014 igen 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Mens Maersk opjusterede, gav MSC-topchef Søren Toft en forklaring på containermarkedets dårlige service på shipping-konference i London. Kampen om de klimavenlige brændstoffer skærpes, og grønne pollitikere vil have LNG fjernet fra EU-liste.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs