ShippingWatch

Store udsving holder Norden-investor tilbage

ShippingWatch har talt med CEO Dag Rasmussen fra Rasmussengruppen, der mandag opsagde sin aktionæroverenskomst i rederiet Norden. Han vil ikke kommentere, om Norden på langt sigt er med i aktieporteføljen, som for nylig fik tankrederiet DHT Holding med.

Foto: Rasmussengruppen

Med en ejerandel på 11,5 pct. af aktierne i danske Norden, følger den norske familiefond Rasmussengruppen godt med fra kontoret i Kristiansand, når markederne for tørlast falder sammen, som de i den grad har gjort i år.

I går, mandag, valgte Rasmussengruppen at opsige en aktionæroverenskomst med den anden storaktionær i rederiet. Mere om det senere.

I første omgang har shippings generelle krise ikke fået familien til at holde sig helt tilbage fra markederne, og for nylig investerede Rasmussengruppen i det norsk-opererede tankrederi DHT Holdings med en aktiepost på 5,4 pct.

På tankmarkedet er der muligheder, ræsonnerer adm. direktør Dag Rasmussen på spørgsmålet om, hvorfor netop DHT er en god investering:

"Kort sagt er det, fordi balancen mellem udbud og efterspørgsel ser gunstig ud de kommende år inden for tank. Ordrebogen er lille," siger han til ShippingWatch og fortæller, at gruppen har kontakt med flere mæglerhuse som Platou og Fearnleys, som vurderer markederne.

"DHT har vi ikke kigget så længe på, men de har ren eksponering og en relativt ny flåde i stortank. Først og fremmest er dette en finansiel investering for os, og vi har masser af finansiel investering. Vi kan lide at tage positioner, hvor vi kan se, at markederne har en god retning, og så sidder vi på den position i nogle år, og så må vi se, hvad vi gør," siger han.

Er investeringen i DHT Holdings et udtryk for, at I vil investere mere i shipping?

"Nej, det er det ikke. Det handler mere om, at når vi ser en mulighed, så tager vi den, følger den i nogle år, og så får vi at se."

En god investering?

Norden har været ramt af et svagt tørlastmarked de seneste år. Har det været en god investering for jer?

"Det er været meget op og ned. Nu er det nede, men jeg må se nærmere på tallene for at kunne svare på det. Volatiliteten er en af grundene til, hvorfor vi ikke ønsker at have hele familieformuen i shipping," siger Dag Rasmussen.

Han ønsker ikke at kommentere på, om fonden vil holde fast i investeringen fremadrettet.

Storaktionærer i Norden opsiger indbyrdes aftale

Mandag, efter ShippingWatchs interview med Dag Rasmussen, meddelte Norden i en fondsbørsmeddelelse, at rederiets to storaktionærer, A/S Motortramp og Rasmussengruppen har opsagt deres fælles overenskomst, der betød, at de ikke måtte sælge til tredje mand uden først at tilbyde hinanden aktierne først. I en mail skriver Dag Rasmussen til ShippingWatch:

"Vi havde en aktionæraftale med A/S Motortramp, som har varet i 10 år, som vi først kunne sige op nu med 365 dages varsel. Dvs. at aktionæraftalen gælder i et år mere fra i dag (mandag, red.).

Dag Rasmussen uddyber ikke over for ShippingWatch, hvorfor Rasmussengruppen ønsker at opsige aftalen.

Rasmussengruppen stammer fra resterne af et rederi, etableret i 1936 af Dag Rasmussens farfar, Einar Rasmussen. Efter anden verdenskrig var selskabet en betydelig spiller i international skibsfart og satsede på tank- og tørlast, som også er de to segmenter, fonden i dag er engageret i.

Norden holder pause med investeringer i tørlast

Opvokset i shipping

Selv har Dag Rasmussen også en baggrund i shipping med en uddannelse som civilingeniør inden for skibsteknik fra NTH og en master i Shipping Trade and Finance fra City University i London. Herefter var han ansat i Kreditkassens (i dag Nordea, red.) shippingafdeling i London i to år.

"Men efter jeg begyndte at arbejde med familieselskabet, så solgte firmaet mere og mere ud. Men min far har haft et helt liv i shipping," siger han og griner.

Af årsrapporten fra 2013 fremgår det, at fonden fik et resultat før skat på godt 1,9 mia. norske kroner mod 1,04 mia. i 2012.

Nordens anonyme investor ind i supertank

DHT Holdings: Tankmarkedet i total optur

 

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere