ShippingWatch

Rusland og Kina indgår historisk gasaftale

Rusland og Kina underskrev onsdag en længe ventet aftale om salg af russisk naturgas til Beijing i de kommende 30 år, hvilket sikrer kineserne en vigtig ren energikilde.

Foto: Gazprom

Onsdag blev den længe ventede aftale om salg af russisk naturgas til Beijing i de kommende 30 år underskrevet. Og dermed er kineserne sikret en vigtig ren energikilde.

Aftalen åbner også et nyt stort marked for Rusland på et tidspunkt, hvor EU og USA lægger afstand til Moskva på grund af krisen i Ukraine.

Aftalen indebærer, at russerne skal forsyne Kina med 38 milliarder kubikmeter gas årligt i de kommende tre årtier. Den historiske kontrakt siges at have en værdi på over 400 milliarder dollar, over 2177 milliarder kroner.

Naturgassen skal transporteres i en ny gasrørledning, der vil forbinde sibiriske gasfelter til de store byer og forbrugscentre nær Kinas kystlinje.

EU skærper igen sanktioner mod Rusland 

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, overværede underskrivelsen af aftalen i Shanghai mellem det statskontrollerede russiske energiselskab Gazprom og Kinas nationale energiselskab CNPC.

Prøv ShippingWatchs nyhedsbrev to gange dagligt i 40 dage gratis

Gazprom afviser at oplyse, hvilke priser der er opnået enighed om.

Barosso sender opsang til Putin

Aftalen sker samme dag, som EU-Kommissionens formand minder Vladimir Putin om, at gasleveringerne fra Rusland til både EU og Ukraine skal foregå uden forhindringer. Det gør kommissionsformand José Manuel Barroso i et åbent brev til den russiske præsident.

Brevet er en opfølgning på møder, der har fundet sted mellem EU's kommissær for energi, Günther Oettinger, og hans kolleger i Rusland og Ukraine siden begyndelsen af maj om netop gasforsyningen fra Rusland til Europa.

Barroso siger, at møderne har handlet om priser på gas til Ukraine, og at det er blevet fastslået, at Ukraine er villig til at betale de beløb, landet skylder Rusland for gas-levering.

"Det er bydende nødvendigt, at alle parter engagerer sig konstruktivt i denne proces og bliver enige om en fremtidig pris, som reflekterer markedsvilkårene," skriver Barroso til den russiske præsident.

"Så længe der er diskussioner i gang, må forsyningen af gas ikke forstyrres. Vi regner med, at Rusland står ved sin forpligtigelse. Det er derfor fortsat Gazproms ansvar at sikre, at de rette mængder, som er aftalt i forsynings-kontrakterne med europæiske firmaer, bliver leveret," skriver Barroso videre.

Brevet er sendt på vegne er unionen og dens 28 medlemslande.

Formanden understreger, at det er EU's klare forventning, at alle sider fortsat vil være pålidelige og ansvarlige transit-partnere, hvilket i høj grad også er i deres egen interesse.

Barroso glemmer ikke at nævne, at EU og andre internationale organisationer allerede har givet "betydelig" støtte til Ukraine, og at EU ikke løber nogen steder.

"Jeg forventer også en konstruktiv tilgang fra Den Russiske Føderation til at løse problemet," skriver Barroso.

USAs import fra Rusland stiger trods spændinger 

Rusland vil fordoble eksport af olie og gas til Asien

 

Rusland skubber Norge af EU's gastrone 

Mere fra ShippingWatch

Esvagt byder sig til i Taiwan

Det danske rederi har udset sig en mulig lokal partner i Taiwan, hvor selskabet gør sig store forventninger til havvindmarkedet. Lykkes Esvagts planer, kan selskabet være klar til at servicere havvindparker i Fjernøsten om få år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs