Skibsredere mangler krigsskibe i EUs piratudspil

Endelig bliver Vestafrika taget alvorligt, siger Jan Fritz Hansen, formand for EU-redernes piratkomite, om det kommende EU-udspil. Men det er helt essentielt, at det militære også bliver del af indsatsen, mener han.

Der har været meget snak om pirattruslen ud for Vestafrika, men meget lidt handling, mener vicedirektør i Danmarks Rederiforening og formand for de europæiske rederes, ECSA's piratkomite, Jan Fritz Hansen. Derfor er han glad for, at det nu tyder på at den del bliver taget mere alvorligt i EU-regi, mere specifikt af chefen for EU’s udenrigsanliggender og sikkerhed, Catherine Ashton.

I et udspil til en strategi, som ShippingWatch er i besiddelse af, fremhæver hun bl.a. den stigende trussel i området og hun tegner konturerne for, hvordan det internationale samfund - herunder EU - er nødt til at forholde sig til omstændighederne med flere og flere angreb på skibene i området.

"Det er glædeligt, at man nu tager Vestafrika alvorligt, og at det indgår i det her udspil. Vi har længe presset på for at få det på dagsordenen og mener, det er helt rigtigt at lægge det hos Ashton og en EU-institution, hvor man har en mere holistisk tilgang til tingene," siger han med henvisning til, at EU har tradition for at tænke militær, diplomati, udviklingsbistand og udvikling af lokalsamfund ind i den store ligning.

EU spiller ud med piratstrategi for Vestafrika

Jernnæven er vigtig

Når det er sagt, mangler der dog et væsentligt punkt, mener Jan Fritz Hansen, der understeger, at han endnu ikke har haft mulighed for at nærlæse udspillet.

"Det siger ikke 100 pct. noget om militæret. Vi mener stadig, hvilket vi før har sagt til Kommissionen, at det også er nødvendigt at have krigsskibe i regionerne og ikke kun arbejde med kapacitetsopbygning mv. Så kommer modsvaret sikkert om, at vi ikke kan have det i territoriale farvande, men skibene kan være med til at beskytte handelskibe fra internationalt farvand. Det er der også en signalværdi i, og det vil være betryggende for skibsfarten," siger han og fortsætter:

"Vi skal sikre, at man ikke kun kommer med det bløde, men også har jernnæven med. Vi er nødt til at have den miltære del med."

Mange flere skibe til stede

Desuden undrer han sig over, at det af udspillet fremgår, at der altid i gennemsnit er 30 EU-flagede eller ejede skibe i Guinea Bugten. Ifølge Jan Fritz er det en klar undervurdering af, hvor stor søfarten er i området. Dansk skibsfart har eksempelvis altid i gennemsnit ti skibe:

"Så det tyder på, at Kommissionen ligger meget lavt i analysen og ikke har fået helt korrekte oplysninger om problemets omfang," siger han.

I starten af marts skal flere af de store globale shippingorganisationer som ICS, Bimco og europæiske ECSA mødes med Catherine Ashton for at diskutere, hvad det internationale samfund kan gøre for at komme det stigende pirateri ved Vestafrika til livs. Og her vil Jan Fritz Hansen tage punkterne med, så "vi kan slå de sidste søm i".

Jan Fritz Hansen skal desuden mødes med folk fra Kommissionen for at diskutere frihandelsaftalen mellem EU og Nigeria, hvor det set fra skibsfartens synspunkt er vigtigt at få lagt pres på de vestafrikanske stater, så handlen kan foregå så sikkert som muligt.

EU og Danmark sigter mod ny piratstrategi

Risk Intelligence: Nigeria dækker over piratangreb

Redere: Danmark bør gå foran mod Vestafrikas pirater  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også