ShippingWatch

Maskinmestre til søs tjener som overlæger i land

Lønningerne til de danske maskinmestre, der tager hyre til søs i stedet for at arbejde i land, tordner i vejret. Selv grundlønnen til en ledende overlæge er nu overhalet.

Under overskriften "Et år med lønstigninger" kan formanden for Maskinmestrenes Forening, Per Jørgensen, gøre status for foreningen i et år, der igen gav pæne lønstigninger til medlemmerne.

Ledigheden er helt i bund, og efterspørgslen efter de danske maskinmestre er stor, og resultatet af det er ikke mindst høje lønninger og endnu et nøk opad.

Og allerbedst ser det ud for de maskinmestre, der har valgt at stå til søs eller arbejde inden for offshore-sektoren. De har fået en lønstigning i år på 2,8 procent, så de nu i gennemsnit tjener 67.978 kr. om måneden i bruttoløn. Det ser væsentlig anderledes ud, hvis man som maskinmester har valgt at finde sig et arbejde i land, for her er lønnen for privatansatte 52.417 kr.

Og endnu mindre er der i lønningsposen, hvis maskinmestrene arbejder inden for det offentlige, enten på overenskomst eller som tjenestemand. Så hedder lønnen hhv. 44.394 kr. og 51.216 kr.

Bruttolønnen for maskinmestrene dækker over løn med pension, både egen og fra arbejdsgiveren, men ikke over overarbejde og skiftehold. Biindtægter er heller ikke regnet med, og det er fri bil, telefon og andre goder heller ikke.

DIS-lønninger

For de søfarende gælder samtidig, at de kan være under DIS-ordningen. Den betyder, at de skibe, der er registreret under DIS, udbetaler nettolønninger til besætningerne.

Til sammenligning viser et kig på Lægeforeningens hjemmeside, at grundlønnen for en ledende overlæge ansat i regionen på løntrin 52 inklusiv tillæg i oktober i år var på 66.976,75

Ledigheden blandt maskinmestrene ligger på 2,6 procent, hvilket svarer til 140 fuldtidsstillinger.

I den seneste udgave af bladet Maskinmesteren glæder Per Jørgensen sig da også over, at gennemsnitslønnen for alle medlemmerne er på 648.000 kr. inklusiv pension.

"Ledigheden er lav, gennemsnitslønnen for maskinmestre stiger støt, og der optages flere og flere studerende på landets maskinmestreskoler og maritime centre," siger han.

Maskinmestrene kræver endnu flere uddannelsespladser

Rubicon: Global mangel på offshore- medarbejdere

Studerende søger i stort antal mod offshore-industrien

Forsker: Flere maritime job kræver helt ny indstilling

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere