Kinas eksport står stille

Kinas overskud på samhandlen med udlandet rasler ned. I september blev forskellen på eksporten og importen snævret ind til 15,2 mia. USD.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU FINANS

Det kinesiske overskud på samhandel med udlandet er gået voldsomt tilbage i september måned. Her blev forskellen på eksporten og importen snævret ind til 15,2 milliarder dollar, viser tal fra toldmyndighederne offentliggjort lørdag. Det er cirka 45 procent mindre end i august, da handelsoverskuddet var på 28,6 milliarder dollar.

Og det er også langt under det forventede:

Analytikernes gæt for overskuddet i september lød på 27 milliarder dollar ifølge en undersøgelse fra Dow Jones Newswires.

Eksporten faldt i sidste måned til 186,6 milliarder dollar. Det er 0,3 procent lavere end i september 2012.

Importen gik samtidig 7,4 procent frem til 170,4 milliarder dollar. I årets første ni måneder har Kina øget sin eksport med otte procent og importen med godt syv procent. Handelsoverskuddet til og med september er på 170 milliarder dollar.

Kina er i gang med at tilpasse sig en ny økonomisk virkelighed, efter at landet i 2012 oplevede den laveste vækst siden 1999 med en fremgang på kun 7,7 procent.

Aftagende vækst i Asien 

Det kan dog blive endnu mere sløjt i år.

Den Internationale Valutafond venter for 2013 en vækst i Kinas bruttonationalprodukt på 7,6 procent, mens Verdensbankens prognose lyder på 7,5procent.

Myndighederne siger, at en svagere vækst end tidligere er på linje med deres målsætning om at skabe en mere holdbar og stabil økonomi baseret på privat efterspørgsel.

Tidligere års kraftige vækst var især drevet frem af store offentlige projekter  og investeringer.

Lørdagens skuffende handelstal kommer efter en række måneder med flere gode nyheder om Kinas økonomi og op til næste fredags tal for bruttonationalproduktet i tredje kvartal.

/RITZAU FINANS

IMF ser lavere global vækst

 

Storbank spår firedobling i verdenshandelen 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også