Det blå erhvervsliv håber blot Henrik Sass holder tiden ud
Endnu en minister. En ny minister, Henrik Sass Larsen (S), uden den store indsigt i søfart eller hele det maritime område, der ellers er en af de fire hjørnestene, som Danmark skal satse på fremover. Og en minister som man ikke ved, om han brænder for søfart eller om han alene er sat på posten, fordi der er brug for at vende de sølle meningsmålinger frem til det næste Folketings-valg.
Her er skibsredernes nye ønskeliste til regeringen
Sådan siger man i erhvervet i dag, efter endnu en udskiftning på den vigtige post i regeringen som Erhvervs- og vækstminister og herunder altså som minister for hele det blå erhvervsliv. Ministeriet er blandt dem, der har været hårdest ramt af rokader, siden den nuværende regering tiltrådte. Derfor lyder det første ønske, at den nye søfartsminister blot skal blive tiden ud, så man ikke - for fjerde gang - skal introducere en politiker over for Søfartsstyrelsen, Rederiforeningen, Danske Maritime, EU, IMO og alle andre de store aktører i branchen, en tur til Esplanaden ligger uden tvivl også i kortene.
Åben og ærlig
Annette Vilhelmsen har sådan set haft en ganske god respekt i erhvervet, men allermest for sin ærlighed og interesse over for sektoren, mere end for sin iderigdom og pondus. I modsætning til sin forgænger Ole Sohn var det ikke i hendes ministertid, at der blev bragt nye ideer og visioner til torvs. Hvor Sohn huskes som manden, der introducerede de store internationale perspektiver, skabte gode kontakter i Korea og Singapore, ser det i dag ud til, at Villhemsen vil blive husket for, at videreføre, hvad forgængeren havde skabt, uden den samme "con amore", som erhvervet mente, Ole Sohn havde. Under Sohn lød parolen, at København skulle være Europas svar på Singapore. Men da Vilhelmsen kunne præsentere det endelige udspil, var Køenhavns rolle på det maritime verdenskort reduceret til et europæisk knudepunkt.
Farvel til SF-epoken
Med Vilhelmsens farvel er det også et farvel til SF-epoken i søfarts-ministeriet. Erhvervs- og vækstministeriet har traditionelt været ministeriet, som de stærke partier i de forskellige koalitioner tog til sig. K og S har haft en række betydende ministre i den grønne bygning for enden af Slotsholmsgade, og nu sætter S og en af partiets prinser sig så på posten igen. Og den manøvre sætter det maritime erhverv sin tillid til. Den reelle baggrund for, at Vilhelmsen kom til, var valget af hende som ny partiformand, og at hun i den forbindelse skulle have et stærkt ministerium. Håbet er, at valget af en yngre politiker med ambitioner kan give en ny drivkraft, også når det gælder rederierne, den store underleverandørindustri, havnene og den ekspanderende offshore-industri.
Lang dagsorden
Hvordvidt den nye minister vil prioritere dagsorden anderledes end sin forgænger, ved man ikke endnu. Men det er dog udsandsynligt, da de store udfordringer er givet på forhånd. Herhjemme er det vækstudspillet, der skal videreføres. Ministeriet har netop måtte udskyde et af prestigeprojekterne, den stort anlagte, internationale konference i Danmark om grøn skibsfart. EU vil sandsynligvis vende tommelfingeren opad eller nedad for den helt afgørende tonnageskat inden 2014. Og IMO er ude i vanskeligt opgør om kravene om ballastvand, svovl og Nox.
I bedste fald får den nye minister to år på posten frem til 2015 til at tage sig af udfordringerne. For senest den 14.september 2015 skal der afholdes Folketings-valg igen.
International shippingkonference i Danmark udskudt
Vilhelmsen leder efter flere penge til vækstpulje
Medie: Minister til kamp mod sort alliance i skibsfart
Relaterede artikler:
International shippingkonference i Danmark udskudt
For abonnenter
Vilhelmsen leder efter flere penge til vækstpulje
For abonnenter
Rederne: Hurtig Evergas-løsning godt signal til udlandet
For abonnenter