Politikere vil bekæmpe pirater ved Vestafrika

Flere politikere bakker op om en styrket piratindsats ved Vestafrika. "Hvis rederiforeningen ønsker en dansk tilstedeværelse ud for Vestafrika, så vil vi støtte det," siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).
Foto: IMO
Foto: IMO

Tirsdag blev et tankskib ejet af tyrkiske Geden Lines kapret af pirater ud for Gabon på den vestafrikanske kyst. Angrebet skete dagen efter, at International Maritime Bureau (IMB) i en rapport advarede om udviklingen i pirateri i Guinea-bugten og to uger før, det europæiske rederforbund planlægger at sende en samlet appel af sted mod EU og FN om at styrke beredskabet ved Vestafrika.

En indsats, som flere danske politikere bakker op om. Dansk Folkepartis Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører, understreger, at han ikke er interesseret i en EU-aktion, men gerne vil samarbejde med andre EU-lande om en indsats:

"Det er en af Søværnets allervigtigste opgaver at bekæmpe pirateri. Så hvis rederiforeningen ønsker en dansk tilstedeværelse ud for Vestafrika, så vil vi støtte det varmt og også stille det som forslag i forsvarskredsen," siger han til ShippingWatch.

Også Bjarne Laustsen, forsvarsordfører hos Socialdemokraterne, bakker op om en øget indsats og peger på Danmarks store rolle som søfartsnation:

"Så skal vi også sikre, at trafikken på verdenshavene kan foregå trygt og godt. Både med hensyn til besætning og last. Derfor synes jeg, at vi skylder erhvervet at være sammen med andre, løse den opgave og lave noget lignende som Ocean Shield (en Nato-operation til at beskytte den civile skibsfart, red.), som vi har deltaget i med stor succes," siger han med henblik på indsatsen på den afrikanske østkyst og særligt ud for Somalia.

Vestafrika er det nye paradis for pirater 

Indsatsen skal dog gå på to ben, så man samtidig er med til at udvikle landene og sikre et levegrundlag for befolkningerne, så de ikke bliver tvunget ud i pirateri, understreger Bjarne Laustsen.

Først internationalt fokus

Indtil videre fokuserer Danmarks Rederiforening på en koordineret international indsats, fortæller vicedirektør Jan Fritz Hansen, der samtidig er formand for piratkomiteen i den europæiske rederiforening, ECSA. Han regner med, at foreningen om en 14 dages tid vil være klar til at sende et opråb af sted mod Bruxelles og FN, så der kan komme et øget fokus på Vestafrika.

Henvendelsen er altså i første omgang ikke rettet mod de enkelte regeringer, men området er vigtigt for Danmark, der ifølge Jan Fritz Hansen har en omsætning på fem mia. kr. i landene, hvor der altid er omkring 30 danske skibe til stede.

"Det er klart, at når der kommer en international tilgang til det og forhåbentlig også en international beslutning om at gøre noget dernede, så håber jeg da, at man fra dansk side vil se på, hvordan man kan bidrage," siger han.

"For vi synes, at udviklingen er uacceptabel i Vestafrika, og vi mener, at det internationale samfund skal begynde at gøre beredskabsplanerne klar, for der bliver brug for militær støtte for at hjælpe de lokale stater, som har svært ved at kontrollere de her kriminelle."

Europæiske rederier kræver EU-flåde til Vestafrika 

Pirat-vagthund advarer mod Guinea-golfen

Piratbekæmpelseskode på vej i Vestafrika

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også