ShippingWatch

STX Group så ikke problemerne komme

Svaret var klart fra bestyrelseformanden for den sydkoreanske shippinggruppe STX Group, adspurgt om industriens udvikling. Ingen problemer her. Tre år senere ser verden anderledes ud.

Foto: Hempel

For tre år siden så verden anderledes ud for sydkoreanske STX Group. Da bestyrelsesformanden Kang Duk-Soo blev spurgt til, hvorvidt industriens tilstand ville påvirke gruppen, var svaret klart:

"Vi har ingen likviditetsproblemer, fordi vi aldrig søger overdrevne ekspansioner. Vi vil gøre en indsats for ikke at følge i Daewoos fodspor," sagde han dengang til Financial Times med henblik på et andet sydkoreansk konglomerat i problemer.

I dag må virkeligheden siges at være en komplet anden, hvor nedgangen i industrien har ramt gruppen særlig hårdt. I denne måned blev gruppens rederi, STX Pan Ocean, taget under konkursbehandling og har efterfølgende fået midlertidig kreditorbeskyttelse af en domstol i Seoul til at indlede en reorganisering af koncernen. Alt imens er flere af selskabets skibe blevet tilbageholdt i forskellige havne, selvom kreditorbeskyttelsen burde forhindre det.

Samtidig overvejer gruppen at frasælge sine værftaktiviteter i Europa, mens en nødfond på 265 mio. USD til værftet STX Offshore & Shipbuilding i juni blev stillet til rådighed.

Fra gulv til top

Noget af en omvæltning for Kang Duk-Soo, der er steget fra almindelig lønmodtager til at sidde i spidsen for det store konglomerat og ifølge Financial Times har været en stor inspiration for mange sydkoreanere.

I 2000 blev selskabet efter en enorm gæld som følge af den asiatiske finanskrise overtaget af en gruppe investorer, der udpegede Kang Duk-Soo til adm. direktør. Året efter investerede han 2 mio. USD fra sin opsparing i virksomheden og blev dermed den største aktionær. Herefter omdøbte han selskabet til STX og begyndte en storstilet ekspansionsplan på over en mia. USD.

En strategi, der i dag af analytikere bliver kritiseret for at have haft for lidt fokus på at håndtere risici, skriver Financial Times.

Koreansk regering vil hjælpe STX-leverandører

STX beder amerikansk domstol om kreditorbeskyttelse

Koreanske leverandører til STX-værft søger regeringshjælp

Domstol giver STX Pan Ocean pusterum  

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs