Søfolk skal lande i lufthavnen inden kl. 15
Det er i høj grad skibsmæglerne, der har været ramt af de stramme regler for visum til søfolk, der på- eller afmønstrer i dansk havn. Udover naturligvis søfolkene selv.
Derfor er Danmarks Skibsmæglerforening umiddelbart godt tilfreds med, at justitsministeriet har meldt ud, at reglerne skal gøres lettere. Både når det gælder ansøgningen i udlandet på de danske ambassader eller repræsentationer, og når søfolkene lander i Københavns Lufthavn. Ifølge direktøren for Danmarks Skibsmæglerforening, Allan Houtved, er det også på tide, da foreningen har kæmpet med spørgsmålet i ti år, både med politikerne og Rigspolitiet, der udsteder de konkrete retningslinjer, som betjentene, der møder søfolkene, skal rette sig efter.
Og netop derfor undrer det også Allan Houtved såre, at Københavns Politi, få timer efter at udspillet fra ministeriet var offentliggjort torsdag formiddag, udsender en vejledning, som ifølge skibsmæglerne ligner alt andet end et oplæg til smidig behandling.
Peger i to forskellige retninger
Bl.a. hedder det i vejledningen, som ShippingWatch er i besiddelse af, at søfolkene helst skal lande i Københavns Lufthavn inden kl. 15., da politibutikken for udstedelse af nødvisum, altså hvis søfolkene ikke har nået at få visum, lukker kl. 17.
”Politiet lægger også op til, at man i fremtiden kun vil tillade et enkelt nødvisum per skib. Hvad så hvis der kommer to eller tre,” spørger Houtved.
Han henviser til den del af vejledningen fra Københavns Politi, hvor det hedder:
”Fremover vil der kun blive accepteret at udstede nødvisum til en enkelt sømand, der påmønstrer hvert skib - uden at der stilles dokumentationskrav for, hvorfor visum ikke er opnået på forhånd på ambassaderne som påkrævet.”
”Overordnet set er vi glade for, at der endelig sker noget i den her sag, men lige nu er vi nok mest forvirrede over de meldinger i vidt forskellig retning, vi har modtaget i dag,” siger han til ShippingWatch.
Rederne om visum-udspil: Ikke godt nok
Relaterede artikler:
Rederne om visum-udspil: Ikke godt nok
For abonnenter