Nykredit: Alle vil lide under priskrig

Spotraterne fra Asien til Europa er styrtdykket de seneste uger og det tegner dystert for A.P. Møller - Mærsks containerrederi Maersk Line. Efter en periode med et forsigtigt farvel til våbnene og forbedret indtjening for rederierne er banen nu kridtet op til endnu en holmgang. Nedgangens styrke og hastighed har overrasket hos Nykredit Markets.
Ifølge Shanghai Shipping Index' spotrateindeks er prisen for at få fragtet en tyvefodscontainer fra Shanghai til Europa faldet fra 1423 dollar til 818 dollar,et fald på 42,5 pct., siden 15. marts. Midt i marts gennemførte rederierne et større rateløft, men siden da er det kun gået én vej, og det nuværende niveau erikke set lavere siden den hårde priskrig i slutningen af 2011 og starten af 2012.
Citigroup ser container-overkapacitet fortsætte ind i 2014
"Raterne har taget en større og hurtigere nedtur, end jeg havde forventet. Det ser samtidig ud til, at prisdisciplinen er skredet i takt med, at de kinesiske aktører presser prisen for at vinde markedsandele. Det kommer til at gøre ondt for dem og det kommer til at gøre ondt for hele markedet," siger A.P. Møller - Mærsk-analytiker hos Nykredit Markets, Ricky S. Rasmussen, til Ritzau Finans.
Nedturen startede i første kvartal, der traditionelt er svagt for rederierne. Ratefaldene er dog fortsat, og det bringer udsigterne for Maersk Lines resultater i andet kvartal i uføre.
"Nu kigger vi på et andet kvartal, der også kan blive svært. Heldigvis er spotraterne ikke helt retvisende for Maersk Line, der har en stor del længere kontrakter. Så man kan håbe på, det hjælper dem. Men der er ikke noget, der tyder på, at alliancerne holder eller at man kan få gennemført prisstigninger," siger Ricky S. Rasmussen.
Maersk Line har annonceret en generel ratestigning på 500 dollar per 1. maj mens en række andre større rederier har varslet lignende ratestigninger fra midten af maj. De stigninger, der altså allerede nu beskrives som tvivlsomme, vil der være behov for, hvis markedet skal trække overskud hjem.
Redere kan sende mange skibe retur til ejerne
Det bliver dog svært på en baggrund, hvor priskrigen er brudt ud igen, og derfortsat tilgår kapacitet til et allerede overfyldt marked.
"Der kommer mange skibe ind på markedet i disse her måneder og det ser ud til, at flere rederier er gået langt for at bare få dem fyldt op i stedet for at holde prisdisciplinen. Så når A.P. Møller - Mærsk kommer med regnskab den 17. maj, vil al fokus være på Maersk Line, og nok også med en negativ indstilling. Ved det seneste regnskab var stemningen positiv, fordi det så ud til, at priskrigen var overstået. Nu ser det ud til, at den er i gang, og at der ikke er nogen, der kan standse den," vurderer Ricky Steen Rasmussen.
Udfordringen består i, at markedet er utroligt fragmenteret med en stribe mindre aktører, der er mindre fokuserede på at holde prisdisciplinen end på at øge deres markedsandel. Maersk Line selv har da også i den sidste uge været ude at sige, at rederiet vil forsvare sin markedsandel. En retorik, der ellers har været lagt på hylden siden den seneste priskrig.
Maersk Line og de andre store aktører, såsom CMA CGM og Hapag-Lloyd, har delaveste enhedsomkostninger og en priskrig vil derfor gøre mindst ondt på dem. Ondt vil det dog stadig gøre.
"Vi sad alle sammen og håbede på, at alle markedsdeltagere havde lært af den sidste priskrig. Men det ser ud til, at der er nogen, der ikke har lært det. Der er ingen tvivl om, at andre vil bløde før Maersk Line, men det vil stadig gøre ondt," siger Ricky Rasmussen.
Han hæfter sig samtidig ved, at DSV's regnskab fra tidligere tirsdag, ikke indikerer den vending i markedet, der kan redde raterne fra de lave niveauer ved at øge efterspørgslen.
"Tværtimod ser det ud til, at mængderne er pressede, priserne er under pres og der bliver fragtet mindre. Det var ikke optimistiske tal, de kom med."
RITZAU FINANS
Alphaliner: Ratekrig en realitet og det bliver værre
Platou: Containerrate langt under redernes break-even
Relaterede artikler:
Platou: Containerrate langt under redernes break-even
For abonnenter