Redere sparer milliarder på aktuel oliepris

Olieprisen falder, og det kommer rederne til gode med en besparelse på 10 pct. af det årlige olieforbrug på 40 mia. kr.. Industrien kan se frem til besparelser på fire mia. kroner, hvis prisen forbliver lav, vurderer Danmarks Rederiforening.
Foto: Rederiforeningen
Foto: Rederiforeningen

Rederne kan glæde sig over, at olieprisen i år er faldet så meget, at der vil blive skåret 10 pct. af udgifterne til olie i år, hvis prisen holder sit lave niveau. I alt kan rederne se frem til at spare 4 mia. kroner i år.

"Det er jo ganske mærkbart for rederne og på en ganske god måde. Bunkerforbruget er jo typisk en omkostning, man giver videre til forbrugerne, men måske ikke altid, og uanset hvad er et olieprisfald noget, der vil ramme bundlinjen betydeligt for rederne," siger analytiker Michael Brauner Clausen fra Danmarks Rederiforening.

IFO 380, der er den almindelige tunge fuelolie, lå i begyndelsen af året på 680 USD, men er nu faldet til 620 USD - det vil sige et fald på cirka 10 pct., og det er det fald, der vil afspejle sig også i priserne på diesel- og gasolie.

"Men man skal være opmærksom på, at selvom olieprisfaldet er positivt, så sker faldet jo fra en meget høj top," siger Michael Brauner Clausen med henvisning til, at olieprisen for bare fem år siden ikke lå i de højder, som rederne nu finder astronomiske.

"Samtidig står rederne over for rigtigt store udgifter i forbindelse med tilpasning til de nye svovlkrav, så man kan godt sige, at den besparelse, der vil ske, vil blive ædt op af andre udgifter. Vi er langt fra en normalisering af olieprisen og udgifterne for rederne, så jeg vil mere sige, at prisfaldet vil reducere et underskud for mange, frem for at forøge et overskud," siger Michael Brauner Clausen.

Olie og guld falder kraftigt i pris 

Oliepris dykker efter rekordhøje olielagre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også