Verdensbanken: Somalia kan ikke købe sig ud af pirateri

Skal det somaliske pirateri aftage fuldstændigt, er det nødvendigt med flere landbaserede initiativer og international støtte til det somaliske civilsamfund, vurderer Verdensbanken i en ny rapport om pirateriet ved Somalia.
Foto: Søværnet
Foto: Søværnet

Det er ikke nok med et rigere Somalia, hvis pirateriet skal afskaffes, vurderer Verdensbanken i en ny analyse af situationen i det tidligere krigshærgede land, der er hjemsted for de seneste års mange piratangreb.

Pirateri koster rederne seks mia. USD årligt  

"Somalia kan ikke købe sig vej ud af pirateriet, og tilsvarende kan det internationale samfund ikke basere sig fuldstændigt på skærpelse af loven over for pirater hverken på havet eller i land," lyder det fra verdensbanken.

Løsningen er i stedet opbygning af en bæredygtig stat, hvor der både nationalt og internationalt arbejdes for at mindske fattigdommen og kapacitetsopbygge civilsamfundene, så der for eksempel opstår andre jobmuligheder end pirateri. Samtidig kræver pirateriets død, en forbedring af sundheden, uddannelsesniveauet og ernæringen for somalierne, og det skal især gælde i de områder, hvor pirateriet er mest intenst.

"Som denne rapport viser, er løsningen på pirateriet først og fremmest politisk. Rapporten bekræfter, at bag sin militære kraft og finansielle ressourcer, kan og bør det internationale samfund bistå Somalia med at skabe viden - viden om, hvordan lokal magtdynamikker skaber ressourcefordeling, hvordan de leder klaner og sub-klanforhold og desuden, hvordan de afgør national politisk stabilitet og dermed finde løsninger på piratproblemet," hedder det i rapporten.

Som ShippingWatch beskrev tirsdag er pirateriet ud for Somalia faldet betydeligt. Alene fra 2011 til 2012 er antallet af angreb faldet med 70 pct.. Pirateriet koster dog stadig rederne og det internationale samfund en pæn portion penge. I 2012 blev i alt 6 mia. USD brugt samlet set på bekæmpelse af pirateriet.

Piratanalytiker: Pirateri skal afskaffes med rigelige investeringer

Piraterne i Somalia er sat ud af spillet 

Rederne bruger milliarder på piratbekæmpelse 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også