ShippingWatch

Analyse: Falsk forår i containermarkedet

Man skal ikke lade sig narre af de spæde forårstegn på containermarkedet, konkluderer analysehuset Macquarie i en større analyse af markedet.

Foto: Maersk Line

Man skal ikke lade sig narre af de spæde forårstegn på containermarkedet, konkluderer analysehuset Macquarie i en større analyse af markedet. Med det in mente er analytikerne fortsat ikke klar med en købsanbefaling af A.P. Møller - Mærsk. mens fastholder anbefalingen "neutral" og kursmålet 44.000 kr.

"Den positive case på Mærsk er, at forholdet mellem udbud og efterspørgsel forbedres i 2014, hvilket driver resultatet op på 1,4 mia. dollar. Dog viser de seneste analyser, at forholdet mellem udbud og efterspørgsel vil forværres frem til 2015 som det tidligste," skriver Macquarie om Mærsks fremtidsudsigter.

Mærsk-arving udelukker opsplitning af livsværk 

Macquaries forventninger til Maersk Line er da også lavere end markedet, og man ser et nettoresultat på 689 mio. dollar i 2013 og 583 mio. dollar i 2014. Til sammenligning tjente Maersk Line 461 mio. dollar i 2012, der var et år præget af hård konkurrence og store underskud i starten af året.

Det svage marked for containerfragt understreges ifølge banken af det seneste forsøg på at hæve raterne fra Asien til Europa. Her forsøgte Maersk Line og dets konkurrenter sig med et prishop på 600 dollar per tyvefodscontainer den 15. marts. Det gav umiddelbart kun en kortvarig succes, men siden er raterne faldet tilbage til lidt over niveauet fra før stigningen.

"Det illustrerer manglen på forhandlingskraft, der i øjeblikket præger rederiernes rolle på ruten fra Asien til Europa. Med mindre kan kan gennemføre prisstigninger i den nærmeste fremtid, kan grundraten (raten uden brændstof red.) falde fra 537 dollar i første kvartal til 355 dollar i andet kvartal, hvilket potentielt sænker Maersk Lines resultat fra 294 mio. dollar til 85 mio. dollar ifølge vores estimater," skriver Macquarie.

Maersk Oil overvurderes

Samtidig mener Macquarie også, at markedet overvurderer værdien af Maersk Oil. Den underliggende indtjening i oliedivisionen har været lavere end markedet, vurderer banken, der ser et resultat på 1,2 mia. dollar i 2013 i divisionen mod markedets forventning på 1,51 mia. dollar.

"Katalysatorerne for Mærsk-aktien er fortsat negative, men værdisætningen er fair. De kortsigtede kurstriggere er til den negative side, skriver Macquarie.

RITZAU FINANS

Maersk rammer laveste kurs i otte uger 

Ugebrev: Mærsk har konservativ holdning til 2013 

 


Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs