ShippingWatch

Maersk-familiens magt svinder langsomt

Maersk Mc-Kinney Møllers niece døde sidste år akkurat som skibsrederen selv. Hendes gren af familie modtager nu for 1,6 mia. kr. fra Familiefonden, der ganske langsomt er ved at opløse sig selv, skriver Jyllands-Posten.

Foto: Maersk Line

Det var ikke kun i livet, at Maersk Mc-Kinney Møller bekendte sig til det lange, seje træk. Det gør han også i døden. I sin afståelse af magten.

I går solgte rederigigantens såkaldte Familiefond aktier for 1,6 mia. kr. og reducerede dermed yderligere sin egen indflydelse, som det helt efter planen sker, hver gang et af familiemedlemmerne går bort. På den måde opløses A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond gradvist, efterhånden som nydelsesretten overgår til arvinger, der ikke var født, da fonden blev stiftet.

Fonden opløser sig selv

Baggrunden for gårsdagens salg af i alt 7.500 A-aktier til en pålydende værdi af 272,3 mio. kr. og 36.000 B-aktier til 1,36 mia. kr. er ikke Mærsk Mc-Kinney Møllers egen bortgang i april 2012, som fonden tog hånd om allerede et par måneder senere. Derimod er der tale om hans nieces død samme år.

Siden 2007 har Familiefonden været i færd med at nedlægge sig selv på en måde, så tre femtedele af fondens formue tilfalder A.P. Møllers oldebørn, mens to femtedele går videre til tipoldebørnene. Således er det i denne omgang børnebørnene til Sally Mc-Kinney Møller - Mærsks søster, der modtager aktierne i forlængelse af hendes datters død sidste år. Men de har altså kun råderet over lidt af halvdelen af værdien, resten er forbeholdt den næste generation.

Inden milliardsalget i går ejede Familiefonden ifølge det seneste årsregnskab 9,65 pct. af aktiekapitalen i kon-glomoratet med den syvtakkede stjerne og sad på 13,5 pct. af stemmerne. Hvor stor en bid af magten, der i går gled familien af hænde, er ikke blevet opgjort i tal og decimaler, men Mærsk Mc-Kinney Møllers personlige assistent – Lars Erik Brenøe – understreger over for Børsen, at der vil gå mange år før Familiefonden er helt afviklet.

Endnu en Maersk-konkurrent varlser ratestiging

Drewry: Jagten på kæmpecontainerskibe fortsætter

Maersk har held med containerlobbyisme 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs