ShippingWatch

SeaIntel: Rederier vil holde rateniveau i skak

Når de store containerrederier annoncerer ratestigninger på den vigtige rute Asien-Europa, er det egentlig et forsøg på at fastholde det nuværende niveau, vurderer Lars Jensen, partner i SeaIntel.

Foto: Hyundai Merchant Marine

Containerraterne mellem Asien og Europa faldt i den forløbne uge med 12 pct. Faldet kommer efter de store rederiers forsøg på at hæve raterne d. 15. marts, og Maersk har i dag annonceret endnu en stigning på 500 USD d. 15. april. Dermed følger de bølgen af annoncerede rater fra andre rederier som Hapaq-Lloyd, fortæller Lars Jensen, partner i analysehuset SeaIntel.

"De andre har meldt det samme ud, og det følger det normale mønster. Det siger ikke noget om, hvorvidt de regner med, at det er realistisk eller ej," siger han.

Det er nærmere et forsøg på at opretholde det nuværende rateniveau, vurderer han.

"Hvis vi ser på rateniveauet dengang, de store stigninger blev annonceret, så er vi nede under det niveau i dag. Så i forhold til at rederierne kalder det en ratestigning, så er der ingenting tilbage. Det her er rederiernes forsøg på at holde det niveau, vi ser i dag."

Et meget volatilt marked

Og Lars Jensen er ikke videre optimistisk i vurderingen af, hvorvidt det annoncerede rateløft reelt kan lykkes for rederne:

"Jeg ville have mere tiltro til det, hvis stigningen kom d. 1. maj. Der er intet, der tyder på en bedring mellem udbud og efterspørgsel, så det er meget svært at se, hvor stigningen skal komme fra. Man skal i hvert fald ind og aflyse nogle enkelte afsejlinger for at få det under kontrol," siger han og henviser samtidig til, at de annoncerede ratestigninger får mindre og mindre effekt.

"Det kommende år vil være en rutsjebane, og vi vil se et endnu mere volatilt marked end sidste år, der vil byde på perioder med ratestigninger og drastiske fald.

Maersk varsler ny stigning på Asien-Europa

Platou: Asien-Europa rater faldet med 12 procent

SCFI-rateindeks igen på retræte 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs