UK-myndigheder frygter unfair konkurrence på Kanalen
De britiske konkurrencemyndigheder stiller sig kritiske over for Eurotunnels køb af tre færger ud af konkursramte SeaFrance. Købet vil øge Eurotunnels markedsandel på den engelske kanal og er ifølge myndighederne kun sket for at holde DFDS fra at købe færgerne. DFDS måtte i august nedjustere på grund af den øgede konkurrence i kanalen.
Efter en del polemik og sværdslag gik Eurotunnel, der ejer tunellen mellem Frankrig og England, ind på færgemarkedet mellem de to lande. Det kostede i august DFDS en nedjustering på 150 mio. kr. på EBITDA-niveau grundet den øgede konkurrence. Men nu forholder de britiske konkurrencemyndigheder sig altså kritisk til Eurotunnels entre på markedet.
"Det ser ud til, at Eurotunnel gik ind i færgemarkedet, fordi det var bekymret over øget konkurrence, hvis en anden aktør købte færgerne. Da selskabet allerede har en markedsandel på over 40 pct. er vi bekymrede for, at kunderne vil være taberne, hvis Eurotunnel øger sin markedsandel yderligere og hæver priserne," skiver lederen af undersøgelsen hos det britiske konkurrencemyndigheder Alasdair Smith.
DFDS-konkurrent optrapper slaget i Den Engelske Kanal
Han fortsætter med at skrive, at man venter, at en af de nuværende aktører vil forlade markedet på kort til mellemlangt sigt. Konkurrencemyndighederne ser hellere, at der er to selvstændige færgeoperatører på linjen end en færgeoperatør og Eurotunnel.
"Vi vil nu kigge på, hvordan vi kan beskytte konkurrencen på markedet. Mens vores fokus hovedsageligt er på kundernes interesser, vil vi også tænke på de ansatte hos færgeselskaberne," skriver Alasdair Smith.
P&O Ferries kræver Eurotunnels bud på havne undersøgt
DFDS ønsker ikke at kommentere meddelelsen endnu.
"Det er kun en foreløbig udtalelse, så vi vil ikke kommentere detaljeret på udviklingen endnu. Men vi mener, det er nogle rigtige betragtninger, og at det er rigtigt set af myndighederne," siger kommunikationsdirektør hos DFDS Gert Jakobsen til Ritzau Finans.
DFDS gik i 2012 ind på ruten mellem Calais og Dover. Det skete efter et fejlslået forsøg på at købe det problemramte, senere krakkede, Seafrance. Forsøget blev stoppet af stor modstand fra Seafrances ansatte og andre interessenter. Senere købte tidligere Seafrance-ansatte de tre færger med Eurotunnel i ryggen under navnet My Ferry Link.
DFDS stævnede efterfølgende Eurotunnel til de britiske og europæiske konkurrencemyndigheder.
"Det passede os faktisk fint (Seafrances konkurs red.), at vi kunne starte fra bunden. Og så langt så godt, faktisk. Altså indtil Eurotunnel gik ind, selv om det er et forretningsområde, der ligger langt fra deres. De har aldrig haft skibe før, og hele konstruktionen er ikke særligt transparent," sagde administrerende direktør for DFDS, Niels Smedegaard, til Ritzau Finans i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, der indeholdt en nedjustering relateret til netop denne konkurrence, og fortsatte:
"Eurotunnel siger, at de lejer skibe ud til kooperativet, og ellers ikke har noget at gøre med det. Men nu må vi tage den her fra. Vi har det fint med konkurrence, så længe det foregår på ordentlige vilkår."
/RITZAU FINANS
Nyhedsbrev: DFDS kan nyde godt af stigende aktivitet