ShippingWatch

Rundbarberet EU-budget rammer shipping-sektoren

Prestigeprojektet fra EU's transportkommissær, Siim Kallas, CEF, med bl.a. milliard-investeringer i den maritime sektor, blev barberet voldsomt ned, da EU vedtog et nyt budget. Rederiforeningen beklager beslutningen.

Europas maritime sektor blev en af taberne, da EU's ministerråd blev enige om et nyt, men mindre budget for få dage siden.

For det var ikke mindst EU's ambitiøse infrastruktur-projekt, Connecting Europe Facility (CEF), der blev skåret ned, for at få enderne til at nå sammen op til weekenden, da aftalen om budgettet faldt på plads.

Ifølge Simon Bergulf, leder af Rederiforeningens EU-kontor i Bruxelles, blev der hugget ikke mindre end 20 milliarder euro af hele pakken, der dækker al infrastruktur fra energi, veje og lufthavne til havne, telekommunikation og altså også shipping. I stedet for 50 milliarder Euro er der nu kun  afsat 30 milliarder euro på budgettet over de næste syv år.

”Det betyder naturligvis, at programmet ikke kan blive så ambitiøst, som det var lagt op til. Umiddelbart ser det ud til, at det især er telekommunikation, der bliver ramt hårdest, men den maritime sektor bliver også påvirket,” lyder det fra Simon Bergulf, der beklager beslutningen om at reducere infrastruktur-projektet så drastisk.

Nervøs for indsats ved Afrikas Horn

Han tilføjer, at det er for tidligt at sige mere præcis hvor og hvilke projekter, der bliver ramt eller helt forsvinder fra budgettet, der nu skal endevendes af embedsmændene i Kommissionen, så det passer med de 30 milliarder euro, der er afsat, og ikke de 50 milliarder, der oprindeligt var planen.

Parlament vedtager EU-strategi for Afrikas Horn 

CEF var Siim Kallas store masterplan for udviklingen af den europæiske infrastruktur frem mod 2020, og den estiske EU-Kommissær, der samtidig er EU-Kommissionens næstformand, havde taget en række af EU's største virksomheder i ed på projektet. Hele projektet skal gentænkes, men muligvis først efter at Europa-Parlamentet har sagt god for budgettet.

Det ventes at ske snarest, da Parlamentet går i ”valg-mode” frem mod sommerferien hen mod det kommende valg til Parlamentet næste år.

En anden post, der bekymrer Danmarks Rederiforening, er udgifterne til udviklingshjælp, der også er skåret i. Samtidig er udgifterne til EU's udenrigstjeneste dog sat op, men der er skabt usikkerhed om engagementet ved Afrikas Horn, mener Simon Bergulf.

”Vi håber ikke, det får indflydelse på arbejdet på Afrikas Horn og dermed en del af indsatsen mod pirateri,” siger han.

EU medfinansierer ny containerterminal i Rotterdam

MCI forsøger at presse EU-Kommissionen

ICS: EU's ophugningspolitik er under al kritik

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs