Leverandører: Bredt samarbejde om uddannelse
Øget maritimt samarbejde om kompetencer er en rigtig god ide, mener Jenny N. Braat, der er adm. direktør i Maritime Danmark. Hun mener også, at hendes medlemmer kan være med til at bidrage til det tættere samarbejde ved eksempelvis at tilbyde juniorofficerer praktikophold. Det fremgår af en artikel på Søfartens Lederes hjemmeside.
I december foreslog Søfartens Ledere at oprette en såkaldt kompetencefond, som hele erhvervet skal bidrage til, så ansvaret for at uddanne kommende skibsofficerer ikke kun ligger hos en håndfuld rederier i Danmark. Og selvom hun er enig i tankerne om øget samarbejde om uddannelse, vil hun ikke love at bidrage økonomisk på medlemmernes vegne.
Skibsofficerer foreslår millionfond til uddannelse
"Vi kan godt lide tanken om et maritimt samarbejde om kompetencer, men det er vigtigt, at bidraget til en eventuel kompetencefond er frivillig. Vores medlemmer betaler jo allerede meget til samfundet, og derfor har de også en forventning om, at samfundet uddanner den arbejdskraft, erhvervet har behov for," siger Jenny N. Braat.
Behov for flere
Der er dog behov for at få sat gang i uddannelserne, så der kommer flere nyuddannede, understreger hun.
"På trods af den høje arbejdsløshed i Danmark, så oplever vi, at det er meget svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Der bliver uddannet for få tekniske medarbejdere til at dække erhvervets behov, og det er vigtigt, hvis man vil have vækst, at der er tilstrækkelig adgang til de rette kompetencer. Det mærker vi tydeligt ude i virksomhederne," siger Jenny N. Braat.
Hun er ikke i tvivl om, at der vil blive større behov for skibsofficerer i fremtiden, og derfor mener hun, at tættere samarbejde er en god ide. Hun har også et forslag til, hvordan medlemmerne i Danske Maritime kan bidrage.
"Vi har altid været gode til at samarbejde i Det Blå Danmark, og jeg har svært ved at se, at erhvervet ikke også skulle kunne samle sig om en et maritimt samarbejde om kompetencer. I stedet for at give et løntilskud til de rederier, der uddanner juniorofficerer, kan udstyrsleverandørerne fx bidrage ved at tilbyde juniorofficererne praktikophold i en række forskellige virksomheder. På den måde kan de unge bidrage med deres erfaringer ude fra skibene, og omvendt kan fx motorproducenter give dem ny viden om skibsmotorer - efter at de er færdige med deres egentlige uddannelse," siger Jenny N. Braat.
Relaterede artikler:
D/S Norden: Uddannelsesfond er skridt i rigtig retning
For abonnenter