Strejke kan lukke USAs største havne om 10 dage

Forhandlinger om en ny overenskomst for tusindvis af havnearbejdere langs hele den amerikanske østkyst er brudt sammen. Nu truer en massiv strejke i USAs største havne, der håndterer halvdelen af USAs containermængde, fra 29. december.

De langvarige forhandlinger om en ny seksårig overenskomst for havnearbejderne i de 14 store havne på hele den amerikanske østkyst er brudt sammen. Det oplyser redere og terminaloperatører i International Maritime Alliance i en meddelelse natten til onsdag dansk tid.

Fagforening anklager APM Terminals for aflytning 

Den statslige enhed, der har mæglet i forhandlingerne, Federal Mediation and Conciliation Service (FMCS), foreslog på et forhandlingsmøde tirsdag en kortvarig forlængelse af den nuværende overenskomst for at holde parterne ved forhandlingsbordet. Det afviste fagforeningen ILA og gentog truslen om at indlede en strejke fra 29. december 2012, oplyser International Maritime Alliance, (USMX).

"USMX og medlemmerne er skuffet over sammenbruddet i forhandlingerne og den ufleksible holdning, fagforeningens ledere har udvist gennem de ni måneder, forhandlinger har varet," siger James A. Capo, formand og CEO i International Maritime Alliance, som den 10. december lagde sit seneste tilbud på bordet og som ifølge arbejdsgiverne ville have givet ILAs medlemmer stabilitet og jobsikkerhed de kommende seks år. Ikke mindst i forhold til indførelse af ny teknologi og automatisering i flere af de store havneterminaler, og som ville beskytter ansatte i de tilfælde, hvor de erstattes af ny teknologi, understreger arbejdsgiverne.

Ødelæggende konsekvenser

En række analytikere har inden for de seneste måneder vurderet, at en lukning af havnene på USAs østkyst og ud til Den Mexicanske Golf vil få katastrofale konsekvenser for Maersk Line og de øvrige af verdens store containerrederier.

Havnene på østkysten og ud til golfen håndterede sidste år 20,7 mio. teu eller 48,5 pct. af den samlede containertrafik gennem USAs havne. Den største havn på den amerikanske østkyst, New York/New Jersey, tegnede sig alene for 5,5 mio. teu eller næsten 13 procent af den samlede containermængde i USA.

Omkring 15.000 af af ILAs medlemmer vil være omfattet af strejken, heriblandt ca. 3.500 i New York og New Jersey.

Amerikansk fagforeningsboss har støtte til havnestrejke  

Det er kun få dage siden, at en strejke på den amerikanske vestkyst bredte sig fra APM Terminals og lukkede hovedparten af terminalerne i Los Angeles og Long Beach i over en uge.

Læs de punkter, fagforeningen ILA har afvist

 

Storstrejke i USA udsat i 90 dage 

Mærsk: Havnestrejke vil være aldeles ødelæggende 

Alphaliner: Maersk Line rammes hårdt af USA-strejke 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også