ShippingWatch

Skibsredernes appel: Glem ikke 150 gidsler i Somalia

Pirateri er fortsat et enormt problem. Først og fremmest for de mennesker, der bliver direkte ramt af det. Lige nu er mere end 150 mennesker stadig tilbageholdt af pirater, understreger Danmarks Rederiforening i en appel til det internationale samfund.

Selvom 2. halvdel af 2012 blev relativt mere fredelig end de foregående år, hvad angår piratangreb og kapringer ud for Somalia og i Det Indiske Ocean, er der blandt alle de berørte parter en fasttømret enighed om behovet for at holde presset på piraterne.

"Pirateriet er fortsat et enormt problem. Først og fremmest for de mennesker, der bliver direkte ramt af det. Lige nu er mere end 150 mennesker stadig tilbageholdt af pirater. Vi, der lever med og lider under piraternes kriminelle og nådesløse hærgen, har givet hinanden håndslag på fortsat at arbejde for, at presset på disse kriminelle i form af militær indsats fortsætter, ligesom vi fra rederiernes side fortsat beskytter vores medarbejdere med vagter om bord, når det er nødvendigt," siger Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening, ifølge foreningens hjemmeside.

Red Barnet får rekordstor EU-bevilling i Somalia  

Den seneste tid har en række af de involverede parter mødtes i forskellige fora for at drøfte, hvordan man håndterer den seneste udvikling i pirateriet. Således har de danske parter, herunder fagforeningerne, bag de fælles retningslinjer for sejlads med bevæbnede vagter været samlet i Rederiforeningen i København, mens den Europæiske Rederiforening, ECSA, har haft møde i sin piratkomite i Bruxelles, under ledelse af formanden Jan Fritz Hansen.

Nådesløs forretningsmodel

Piraternes nådesløse forretningsmodel blev desuden tydeliggjort overfor EU’s parlamentsmedlemmer og de relevante institutioner i EU, da Rederiforeningen i samarbejde med MEP Anna Rosbach viste den danske film Kapringen i Europa-Parlamentet for nylig.

Foto: Foto: Brian Karmark
Foto: Foto: Brian Karmark
 

 

"Det er umådeligt vigtigt, at det internationale samfund ikke slipper taget i piraterne og således sætter de fremskridt, vi har opnået indtil videre, over styr. Her kan EU spille en vigtig rolle," understreger Jan Fritz Hansen. Han bakkes op i sit synspunkt af forbindelsesofficeren for Operation Atalanta, kommandør David Giles, som også var til stede, da Kapringen blev vist i Europa-Parlamentet. "Selvom der har været en nedgang i pirataktiviteten ud for Afrikas Horn, er det for tidligt at være selvtilfredse. Det er helt afgørende at flåden er til stede i området, indtil vi har løst årsagerne til pirateriet, som skal findes på land i Somalia," siger Kommandør David Giles.

Er EUs kamp mod pirater begyndt at skride? 

Centralt for den seneste tids mødeaktivitet om pirateriet har været, at også udviklingen på Vestafrika er bekymrende og skal overvåges tæt, ligesom det er vigtigt at holde fokus på om pirateriet breder sig til andre områder end farvandene ud for Afrika.

Risk Intelligence indsnævrer risikoområde ved Afrikas Horn 

Militærchef: Kontrol med strandene kan stoppe piratangreb 

Militærchef advarer EU mod at slække piratkontrol 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Et hedt tankmarked får tørlast-investorer på banen, siger Maersk Tankers. Eneti sætter vindplan på hold i USA, Clipper Group i kæmpe handel, Ikea dropper container-strategi, og BW Groups Sohmen-Pao forventer grønne forsinkelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs