Oprydning i Nordsøen begynder tidligst om 10 år

Der vil gå adskillige år, før oprydningen i Nordsøen kan begynde efter årtiers udvinding af olie og gas. Det vurderer Maersk Oil.
"Vi har platforme af varierende størrelser og alder i den danske del af Nordsøen. For de store ældre installationer forventer vi, at det tidligt bliver engang omkring 2023-2025, for vi begynder at nedtage disse installationer. Men vi forventer, at visse af platformene vil producere til efter koncessionens udløb i 2042. Det vigtigste for os er, at vi fokuserer på at få mest mulig olie og gas op," oplyser Mark Wallace, landechef for Maersk Oil i Danmark, til ShippingWatch.
Den danske stat indtrådte gennem Nordsøfonden i Dansk Undergrunds Corsortium, DUC, i juli 2012 med en ejerandel på 20 procent. Denne fordeling betyder også, at staten skal afholde sin andel af de samlede udgifter til nedlukning af anlæg.
NGO til EU: Prioriter europæisk ophugning
Tidligere og indtil vedtagelsen af Nordsø-aftalen i 2003 skulle de tre selskaber i DUC, Maersk Oil, Shell og Chevron, betale for oprydningen. Tidligere tal i Morgenavisen Jyllands-Posten i november 2011 peger på, at statens andel af oprydningen reelt er noget større end de 20 procent men nærmere 62 procent af regningen på anslået og i alt 40 mia. kroner på grund af en særlig skatterabat til olieselskaberne.
Fayard på det tidligere Lindøværft på Fyn har faciliteter til ophugning af bla. offshore-installationer. Og i Frederikshavn er der ambitioner og planer om en betydelig udvidelse af havnen med henblik på ophugning og olieplatforme og skibe.
Nordsøens olierigge skal hugges op i Frederikshavn
Norge er mættet af borerigge om få år