Oprydning i Nordsøen begynder tidligst om 10 år

For nogle af de store installationer i de gamle felter i Nordsøen bliver det først engang mellem 2023 til 2025, at Maersk Oil  begynder at nedtage disse installationer og sende dem til til ophugning. Det vurderer Maersk Oil.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil

Der vil gå adskillige år, før oprydningen i Nordsøen kan begynde efter årtiers udvinding af olie og gas. Det vurderer Maersk Oil.

"Vi har platforme af varierende størrelser og alder i den danske del af Nordsøen. For de store ældre installationer forventer vi, at det tidligt bliver engang omkring 2023-2025, for vi begynder at nedtage disse installationer. Men vi forventer, at visse af platformene vil producere til efter koncessionens udløb i 2042. Det vigtigste for os er, at vi fokuserer på at få mest mulig olie og gas op," oplyser Mark Wallace, landechef for Maersk Oil i Danmark, til ShippingWatch.

Den danske stat indtrådte gennem Nordsøfonden i Dansk Undergrunds Corsortium, DUC, i juli 2012 med en ejerandel på 20 procent. Denne fordeling betyder også, at staten skal afholde sin andel af de samlede udgifter til nedlukning af anlæg.

NGO til EU: Prioriter europæisk ophugning 

Tidligere og indtil vedtagelsen af Nordsø-aftalen i 2003 skulle de tre selskaber i DUC, Maersk Oil, Shell og Chevron, betale for oprydningen. Tidligere tal i Morgenavisen Jyllands-Posten i november 2011 peger på, at statens andel af oprydningen reelt er noget større end de 20 procent men nærmere 62 procent af regningen på anslået og i alt 40 mia. kroner på grund af en særlig skatterabat til olieselskaberne.

Fayard på det tidligere Lindøværft på Fyn har faciliteter til ophugning af bla. offshore-installationer. Og i Frederikshavn er der ambitioner og planer om en betydelig udvidelse af havnen med henblik på ophugning og olieplatforme og skibe.

Nordsøens olierigge skal hugges op i Frederikshavn 

Norge er mættet af borerigge om få år 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også