
Maersk Line reducerer antallet af skibe i drift i en grad, der ikke er set siden de store ratefald i 2009. Det sker i et forsøg på at presse raterne op, skriver Dagbladet Børsen.
Der er i øjeblikket en massiv overkapacitet i branchen, som har medvirket til meget lave rater. Derfor har Maersk Line oplagt 14 skibe svarende til godt 94.000 teu, tyvefodscontainere, og går nu forrest, når det gælder antallet af oplagte skibe og teu. Koncernen har også taget andre midler i brug for at forsøge at presse raterne i vejret.
SeaIntel: Containerrater er katastrofale for rederierne
"Vi har gjort en masse ting for at reducere kapaciteten, og det vil vi også gøre fremadrettet, specielt ved super slow steaming (at sejle langsomt, red.), men også ved at tage skibe ud af drift. Det vil man gøre på tværs af industrien, og det gælder også for os," siger koncernchef hos A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, til avisen.
For et år siden fastslog daværende chef for Maersk Line, Eivind Kolding, at oplægning af skibe ville være en sidste udvej, men efter en kort optur i begyndelsen af 2012 og dernæst endnu ratefald, har man altså besluttet at tage flere skibe ud af drift.
Ifølge den internationale shipping-organisation Bimco forventes den globale efterspørgsel at stige med 3 pct. i år, mens udbuddet i tonnage forventes at vokse godt 7 pct., hvilket vil sætte markedet yderligere under pres.
"Der er ingen tvivl om, at markedet i øjeblikket er rigtig presset. Og rederierne kan ikke trække meget mere kapacitet ud ved slow steaming, fordi de allerede gør det i stort omfang. Derfor er de nået dertil, at de tager skibe ud af flåden for at balancere markedet," siger analytiker hos Bimco Peter Sand til Børsen.
RITZAU FINANS
Maersk Line har lagt flest skibe op
Containermarkedet oversvømmes af store skibe
Mærsk-rivaler skærer i Asien-Europa-kapacitet