
Den akutte krise i den kinesiske værftsindustri gør, at danske virksomheder skal se sig godt for, inden de beslutter sig for at indgå en aftale og underskrive en kontrakt med et af landets værfter.
"Med en ordrenedgang på 50 procent vurderer en en ny rapport, at 36 procent af den kinesiske værftskapacitet ligger øde i 2013. De kinesiske værfter udgør stadig det næststørste værftsmarked på globalt plan, men det er afgørende, at danske virksomheder identificerer de mest levedygtige værfter," skriver Danish Marine Group (DMG) i en pressemeddelelse.
DMG henviser til den seneste kvartalsrapport om skibsbyggeri fra BRL Maritime Data Service, der viser, at Kinas 3.400 skibsværfter har oplevet et fald i overskud på 63 procent i årets første syv måneder, hvilket skyldes faldet i den globale vækst.
Hvem er de bedste?
”Selvom en del værfter ikke har fået en eneste ordre i 2012, findes der stadig mange levedygtige værfter i Kina. Men uden et indgående kendskab til værftsbranchen kan det være svært at identificere, hvilke værfter der hører til blandt de mere sikre samarbejdspartnere,” forklarer Mark Lerche.
Han er Business Sector Manager i Eksportforeningen og konsulent for netværket Danish Marine Group. Gruppen tæller flere end 160 forskellige danske producenter og leverandører til den globale værfts- og marinebranche.
”I den aktuelle 5-årsplan har de kinesiske myndigheder afsat midler til at bygge 30 supertankere inden 2015. Statsejede værfter, der får del i de ordrer, vil gå en mere sikker fremtid i møde, og er derfor også mere sikre valg. Det gælder for danske rederier såvel som underleverandører til værftsbranchen,” forklarer Mark Lerche.
Danish Marine Group har en fast repræsentation i Shanghai, som via matchmaking hjælper danske virksomheder med at opbygge relationer til kinesiske værfter.
Kinas fire største værfter i krise
Stærkere valutaer og dyrere stål kan hive skibspriser op
Hyundai vil presse prisen på nybygninger