ShippingWatch

Stærkere valutaer og dyrere stål kan hive skibspriser op

Flere ting kan indikere, at prisen på nybyggeri har bundet og muligvis er på vej opad igen. RS Platou Markets skriver, at udgiften til stål til skibsbyggeri er steget siden september.

Foto: Hempel

Stigende valutaer og større udgifter til stål fordyrer prisen på nybyggeri af skibe, efter at priserne er faldet markant de seneste to-tre år, skriver RS Platou Markets, der mener, at flere værfter har tilbudt konktrakter, der kun lige eller ikke engang dækker udgifterne. I løbet af 2012 er priserne på stålplader faldet med 15 procent til et lavpunkt på 570 USD per ton i midten af september, men siden er stålpriserne steget med fem procent til nu 600 USD per ton. For en typisk VLCCer har reduktionen i stålprisen betydet et fald i den direkte udgift til stål på omkring fire millioner USD, men siden september er udgiften steget med en million USD igen.

Udsving i valutaerne betyder også en del for den samlede udgift til et skib, da de fleste kontrakter laves i USD, men en stor del af arbejdet foregår i lokale valutaer. Ifølge RS Platou Markets er det nogle gange to tredjedele af udgifterne, der er underlagt udsving i de lokale valutaer over for dollaren. I løbet af de seneste år har Japan og Kina oplevet en styrkelse af Yen og Yuan over for dollaren, og i de seneste måneder er den koreanske Won også styrket, hvilket lægger pres på udgifterne.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra ShippingWatch

I alt 12 skibe er sejlet fra Ukraine lastet med korn

I alt er 12 tørlastskibe lastet med Ukrainsk korn til eksport sejlet fra det krigshærgede land siden mandag sidste uge, hvor det første skib efter en aftale mellem Rusland og Ukraine fik lov til at forlade havnen i Odesa.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs