ShippingWatch

Asien-Europaraten stiger igen

Spotraten på containersejlads mellem Asien og Norderuopa er steget markant i forhold til samme periode af sidste uge. Det fremgår af SCFI-indekset fra Shanghai Shipping Exchange.

Foto: Hyundai Merchant Marine

Spotprisen på containerfragt mellem Asien og Nordeuropa steg igen denne uge ifølge det anerkendte SCFI-indeks fra Shanghai Shipping Exchange. Det er dermed første gang siden maj, at spotraten er steget to uger i træk på den travle handelsrute.

Helt præcist steg raten fra Shanghai til nordeuropæiske havne 176 dollar, eller 13,4 pct., til en spotpris på 1491 dollar per tyvefodscontainer (teu). Til gengæld faldt raten til Middelhavet 17 pct. til 1055 dollar per teu.

Særligt ruterne mellem Asien og Europa er væsentlige for A.P. Møller - Mærsks containerrederi, Maersk Line, hvor ruterne optager omkring 40 pct. af kapaciteten.

Denne uges rateløft kommer oven på sidste uges stigning på 241 dollar på Asien-Europa-ruten, og dermed er en stor del af de store rederiers annoncerede ratestigninger på 500 dollar per teu tilsyneladende blevet accepteret af markedet. Tidligere rateløft er dog forsvundet efter kort tid, og derfor vil udviklingen i de kommende uger være spændende at holde øje med, påpeger analytikere.

Samtidig med varslede prisstigninger har rederierne lovet at fjerne skibe fra ruten for at bekæmpe den store overkapacitet, der har præget containermarkedet i de seneste år. Maersk Line har eksempelvis forpligtet sig til at fjerne yderligere 12 pct. fra starten af november efter en reduktion på 9 pct. i foråret.

Det samlede SCFI-indeks, eller Shanghai Containerized Freight Index som det rettelig hedder, steg 1,7 pct. til 1251,2 point.

Spotprisen på ruterne til Europa og Middelhavet vægter til sammen 30 pct. af det samlede indeks, mens ruten fra Asien til den amerikanske vestkyst vejer 20 pct. Her faldt spotraten 68 dollar eller 2,7 pct. i ugen.

RITZAU FINANS

Container-indeks stiger igen 

Endelig en vending i Asien-Europa-raterne 

Asien-Europa-rate i nyt dyk 

Containerindeks falder igen 

Mere fra ShippingWatch

CMA CGM forventer kraftigt fald i fragtraterne

Udsigterne for containermarkedet ser noget mere dystre ud i den kommende tid, vurderer franske CMA CGM. Containerrederiet noterede dog stadig vækst på både top- og bundlinje i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs