ShippingWatch

Banker kan tvinge Torm til brandudsalg

Rederiet kan blive tvunget til at sælge 22 skibe eller næsten en tredjedel af den samlede flåde, som Torm selv ejer, fordi nogle banker har sikret sig en ret til at trække sig ud af engagementet.

Foto: Rederiforeningen

Torm kan blive tvunget til at sælge i alt 22 skibe eller næsten af en tredjedel af den samlede flåde, som rederiet selv ejer. Det er resultatet af aftalen med de i alt 14 involverede banker, hvoraf tre har krævet en optionsret og en mulighed  for at komme ud af engagementerne, hvis de ønsker det. Fem skibe skal sælges nu.

Ifølge oplysninger til ShippingWatch er netop afsnittet i aftalen om visse specifikke optionsrettigheder udtryk for et af de kompromiser, Torm har været nødt til at indgå for at få restruktureringsaftalen igennem. Et salg af 22 skibe på én gang får den ejede flåde til at skrumpe og kan samtidig få alvorlige konsekvenser for antallet af ansatte i Torm, hvis skibene forsvinder helt ud af rederiet. Derfor vil Torm med stor sandsynlighed kæmpe for at bevare både kommercielt og teknisk management af skibene efter et salg.

Bankerne overtager Torm - bestyrelsen synes færdig 

"Som led i restruktureringen er der blevet aftalt visse specifikke optionsrettigheder, der kan resultere i en salgsproces, som skal defineres af Torm før 31. januar 2013 omfattende op til 22 skibe og tilbagebetaling af den hertil pantsikrede gæld. Disse optioner, som er givet til tre bankkonsortier, vil være underlagt visse vilkår og betingelser og vil kunne udnyttes indtil 31. juli 2014. Et bankkonsortium har ønsket at udnytte optionen på fem skibe. Torm vil søge at bevare skibenes tilknytning til selskabet," fremgår det af aftalen mellem Torm, bankerne og ejerne af den indchartrede tonnage.

Ens vilkår for alle banker

Et centralt element i aftalen med bankerne er, at vilkårerne i lånene er blevet ens for alle banker. I forhandlingerne har bankerne hver især haft forskellige styrkeforhold. Dermed har nogle af bankerne, dvs. de banker, hvis lån har været "bedst" og med mest sikkerhed, fået mulighed for at hoppe ud af aftalen ved at sælge skibe, hvis de skulle ønske det.

Tre banker har fået denne mulighed. Derfor er antallet af skibe, som Torm risikerer at blive tvunget til at sælge, nået op på i alt 22.

Ny bestyrelse kan være på vej i Torm 

Torm har, som det fremgår den samlede og offentliggjorte aftale tirsdag, sikret sig en vis kontrol med salgsprocessen, fordi aftalen præciserer, at denne proces skal defineres af Torm.

Torm ejer og driver en af verdens største tankskibsflåder. Torm har fortsat og uanset den nye aftale en samlet bankgæld på knap 1,8 mia. USD (juni 2012). Markedsværdien af rederiets flåde baseret på mæglervurderinger og ekskl. skibe med finansiel leasing udgjorde i juni knap 1,4 mia. USD.

"Gennem forhandlinger med bankgruppen i løbet af 2012, blev det tydeligt, at den eneste løsning, der kunne opnås med bankerne, ikke umiddelbart ville give gældseftergivelse eller tilføre ny egenkapital. Der kunne alene findes en løsning, hvor Torm ville vinde tid, imens man venter på forbedrede markedsvilkår," fremgår det direkte af det dokument, Torm sendte til Københavns Fondsbørs tirsdag.

Meldgaard: Torm fik den bedst mulige aftale 

Analytiker: Torms egenkapital fortsat under vand

Torm indgår endelig aftale med bankerne 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs