ShippingWatch

Tyndeste iskappe nogensinde i Nordpolen

For første gang nogensinde er Nordpolens sommerindlandsis mindre end 4 millioner kvadratkilometer.

Foto: JONATHAN HAYWARD

Ifølge tal fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre er Nordpolens sommerindlandsis mindre end 4 millioner kvadratkilometer.

Det svarer til et gennemsnitligt fald på 45 procent i september måned siden 1980erne og 1990erne, og er lavere end mange forskere overhovedet troede var muligt. Det er mere end 70.000 kvadratkilometer mindre end sidste måling i 2007, skriver Lloyd´s List.

Isniveauerne er altid lavere om sommeren end om vinteren, men pga. den globale opvarmning er tyk og stærkere is, der holdt flere år, blevet afløst af etårig is, der er tyndere og svagere, og med større sandsynlighed for at bryde i stykker og smelte.

Eksperter peger på, at den reducerede sommeris vil føre til isfrie somre i Arktis så tidligt som i 2030. Isfrie somre vil give flere muligheder for ruter gennem nordlige sørute, endog endnu mere nordligt, uden for russisk farvand.

Dette kan mindske afhængigheden af russiske isbrydere, der er påkrævet som eskorte når man sejler ad den nordlige sørute, der ligger inden for russisk territorium. Ved at sejle endnu tættere på nordpolen mindskes afstanden mellem Europa og Asien yderligere. 

Japansk konkurrent til DMI etablerer sig i København 

Arktis udgør et særligt maritimt vækstpotentiale 

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs