Redere: Nu må EUs piratpolitik gøres færdig

Danmarks Rederiforening er bekymret for, at EU-Kommissionen og transportdirektorat under den ansvarlige EU-kommissær Siim Kallas er i færd med at overlade en stor del af ansvaret for gennemførelsen af den europæiske anti-pirat politik til foreign service, dvs. til EUs såkaldte højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik Catherine Ashton.
"Det er lidt den fornemmelse, vi har, og det vi hører, når vi taler med Bruxelles," siger Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening og formand for EUs piratkomite.
Arbejdet skal gøres færdigt
"Jeg er overrasket over disse meldinger på et tidspunkt, hvor det er meget vigtigt at holde fast. Pirateriet er overhovedet ikke under kontrol, selv om antallet af angreb er faldet markant og succesraten for flådestyrkerne i området ved Afrikas Horn er høj. Det er selvfølgelig meget tilfredsstillende for os, men det er nu, vi skal gøre arbejdet færdigt. EUs transportdirektorat er en meget vigtig spiller for os og er helt centrale i forhold til at få de operationnelle og juridiske rammer på plads, " siger Jan Fritz Hansen til ShippingWatch.
Han understreger, at det er vigtigt, at EU holdes på sporet:
"Vi har stadigvæk et vigtigt transport problem i dette her i forhold til krav til f.eks certificerede vagter ombord. Det er ikke alene et udenrigsanliggende. Vi er nødt til også at have EUs transportdirektoratet med på sagen. Ikke mindst når IMOs certificering af maritime vagter falder på plads, som også bliver et krav til europæiske redere. EU-Kommissionen har jo også fortalt os, at den efterfølgende og transportmæssigt vil tage drøftelser med havnemyndigheder i forskellige lande, så vi sikres aftaler,der tillader skibe at anløbe, selv om de har våben om bord," siger Jan Fritz Hansen:
"Vi har selvfølgelig i lang tid argumenteret, at pirateri er mere end et transport problem. At det også er et internationalt samfundsproblem. Men nu skal vi passe på, at det ikke kammer over og glemmer, at det fortsat er et problem for de skibe, der sejler igennem."

Oprustningen med private vagtværn om bord på skibene i områder som Somalia og Vestafrika, som senest herhjemme har medført en ændring af våbenloven fra 1. juli, har efterladt et hav af spørgsmål om de juridiske fohold, som redere, søfarende og vagter i dag ikke altid kender omfanget og rækkevidden af. Nu skal et hold forskere fra Syddansk Universitet med støtte fra Den Danske Maritime Fond gennemføre et forskningsprojekt om de retlige problemstillinger i forbindelse med brugen af væbnede vagter om bord på danske skibe.
EU-Kommisionen tilkendegav på et møde med de europæiske rederiforeninger (ECSA) i maj, at EU vil følge IMO's tanker om en certificering. I EU har man i længere tid været bekymret for, at de enkelte nationer ville indføre egne certificeringer i mangel af en fælles international løsning.
IMO er undervejs med et krav om, at private vagtfirmaer fremover skal ISO-certificeres. Det ser ud til at blive resultatet af de bestræbelser, IMO gør sig for at få ryddet op på markedet for private vagtselskaber, der sælger beskyttelse til pirattruede handelsskibe i området ud for Somalia.
EU styrker kampen mod pirater ved Afrikas Horn
Relaterede artikler:
EU styrker kampen mod pirater ved Afrikas Horn
For abonnenter
Pirateri: Nu skal lovgivningen kortlægges
For abonnenter
Nabokonflikt gør det sværere at genkende pirater
For abonnenter