ShippingWatch

Sydbank tvivler på containerrederiernes højsæsontillæg

Sydbank sætter spørgsmålstegn ved, om containerrederiernes højsæsontillæg kan gennemgøres som planlagt fra næste uge. Banken ser fortsat pres på tørlastraterne.

Foto: Maersk Line

Spotraterne på container er faldet 2-3 pct. i juni i forhold til måneden før. Der er især gået ud over den vigtige rute Asien-Europa, som også faldt kraftigt fra marts til april. Det får Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen til at tvivle på, om sommerens højsæsontillæg kan gennemføres.

"Ratefaldene igennem juni sætter spørgsmålstegn ved, om sæsontillæggene kan gennemføres 1. juli som planlagt af mange rederier. De første indikationer tyder på ganske pæn succes, men vi ser fortsat prisdisciplin og et højt niveau for oplægninger som er vigtige forudsætninger for at fastholde det højere rateniveau året ud," skriver han i bankens nyhedsbrev Shippingnyt.

Presset tørlast

Også i tørlast døjer man med faldende rater. Her faldt raterne for de største skibe til rekordlave niveauer i juni. Også for de mindre skibe er raterne faldet - dog ikke til helt så kritiske niveauer. Her venter Jacob Pedersen, at fragtraterne vil blive lavere i år, end de var i 2011.

"Skrotning og oplægninger kan ikke kompensere for den store kapacitetstilgang. Raterne i de mindre segmenter kan falde yderligere som konsekvens af vedvarende svage capesize-rater, der dårligt kan blive lavere," skriver han.

Heller ikke for produkttankerne ser Jacob Pedersen tegn på bedre tider. Han venter dog, at fragtraterne vil stige i 2012 sammenlignet med året før, men at væsentlige stigninger fra de nuværende niveauer vil være kortvarige.

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs