Eurotunnel: DFDS har intet at komme efter

Det fransk-engelske Eurotunnel afviser på det kraftigste, at den frie konkurrence risikerer at blive sat ud af drift, når Eurotunnel via selskabet Eurotransmanche indsætter tre tidligere Seafrance-færger på ruten melem Dover-Calais på Den Engelske Kanal. Tværtimod, fastslår selskabet, er der basis og behov for, at flere aktører kommer ind på markedet.
"Vi mener ikke, der er tale om unfair konkurrence fra vores side. Alt er foregået i en åben og gennemsigtig proces, hvor alle interesserede kunne komme med et bud. Vi blev valgt, fordi vi havde et bedre projekt end de andre," siger Eurotunnels talsmand John Keefe til ShipingWatch.
En forbindelse
Han tilføjer, at Eurotunnel i dag alene har den enkelte forbindelse mellem Storbritannien og fastlandet, som udgøres af tunnelen, mens de selskaber, Eurotunnel nu kaster sig ud i konkurrence med, allerede driver en del andre ruter på Nordsøen og i Den Engelske Kanal.
"Det er også vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er Eurotunnel, der bliver skibsreder eller færgeoperatør. Vi leaser alene færgerne til Eurotransmanche, som kommer til at stå for driften," siger John Keefe.
Når Eurotunnel overhovedet vælger at købe de tre færger, The Berlioz, The Rodin and The Nord-Pas-de-Calais, skyldes det ifølge talsmanden, at selskabet kan se, at tunnelen på mellemlang sigt kan blive presset af overkapacitet. Derfor har valget stået mellem at udvide tunnelkapaciteten med flere tog eller at købe skibe til en af færgeruterne.
Intet at komme efter
"Vi mener ikke, der er noget at komme efter, hverken i forhold til markedet, eller hvorvidt vi skulle bruge en dominerende stilling. Der er plads til flere operatører," siger John Keefe.
DFDS har fået opbakning fra sin konkurrent på Den Engelske Kanal, P&O Ferries, i kritiken af Eurotunnels køb af SeaFrance-færgerne, som Handelsretten i Paris har godkendt. Med Eurotunnels nuværende markedsandel på 40 procent mener både DFDS og P&O, at den frie konkurrence er truet.
"P&O Ferries afventer detaljerne fra Eurotunnels udspil, men umiddelbart giver afgørelsen i Handelsretten anledning til spørgsmål om markedssituationen på Kanalen som en helhed, og over for konkurrencemyndighederne vil vi understrege vores bekymring for, hvordan man kan sikre ensartede vilkår for at muliggøre en konkurrence på fair basis," har P&O Ferries tidligere oplyst.
I DFDS har CEO Niels Smedegaaard også givet udtryk for alvorlig bekymring om markedssituationen i den trafikerede kanal, som netop syntes på vej til en normalisering efter flere års uro i SeaFrance:
"Er det fair og lige konkurrence, tager vi det med. Er det ikke det, begynder vi for alvor at få bekymringer, hvis det begynder at lugte af statslige og regionale tilskud," har han sagt om sagen.
Begge selskaber håber, at konkurrencemyndighederne i England og Frankrig vil se på Eurotunnels planer.
Eurotunnel regner derimod med, at den nye rute starter i sensommeren.
DFDS i nyt drama i Den Engelske Kanal
DFDS: Vi er langsigtet i Den Engelske Kanal
Køb af SeaFrance færger glippede for DFDS
Relaterede artikler:
DFDS: Vi er langsigtet i Den Engelske Kanal
For abonnenter
Køb af SeaFrance færger glippede for DFDS
For abonnenter